Tehno - Nauka

Najbolja tehnološka inovacija

U finalnom takmičenju za najbolju inovaciju prijavilo se 289 ekipa, a nagradni fond je 12 miliona dinara. Inovacije koje se stvore moraju se primeniti u praksi

U finalnom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji prijavilo se 289 ekipa, a nagradni fond za ovu godinu iznosi 12 miliona dinara. Finalno takmičenje biće održano uz direktan prenos Radio televizije Srbije 23. decembra 2009. godine. Ove godine za takmičenje je prijavljeno mnogo više ekipa nego ranije, a u njemu učestvuje i Republika Srpska. Pokrovitelji takmičenja su Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Vlade Srbije, Privredna komora Srbije (PKS) i Radio televizija Srbije, u čijem holu je izložba i postavljena.

Otvarajući izložbu ministar za nauku i tehnološki razvoj Vlade Srbije Božidar Đelić je istakao da će se u Srbiji do kraja oktobra 2009. godine izraditi Nacrt strategije o tehnološkom razvoju. Đelić je posebno podvukao da znanje mora da služi bržem razvoju Srbije. Ono što novatori stvore treba što pre da zaživi u praksi kako bi pronašlo kupca i komercijalizovalo se. Samo sa sticanjem i širenjem znanja Srbija će postati uspešna zemlja, naglasio je Đelić. On je posebno dodao da se te inovacije moraju primeniti u privredi, uz isticanje da se one nađu i u inostranstvu, što će Srbiji doneti i značajan devizni prihod i poboljšanje imidža u svetu.

Potpredsednica PKS Vidosava Džagić, koja je i član žirija za izbor najboljih inovacija u Srbiji, je istakla da asocijacija privrede već petu godinu podržava ovu značajnu akciju. Po njenim rečima cilj je da se inovacije primene u praksi i tržišno valorizuju. Na osnovu inovacija do sada je formirano u Srbiji 37 novih preduzeća. Da bi se novatorstvo ostvarilo u praksi Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Vlade Srbije treba da formira fondove kako bi se pomoglo razvoju novatorstva i njegovoj primeni. Samo takvim radom naša baza znanja će postati i svetska baza znanja.

Prema mišljenju rektora beogradskog Univerziteta dr Branka Kovačevića cilj ove akcije je da se komercijalizuje nauka. On je još istakao da Srbija treba da stvori imidž po kome će imati skupu i kvalifikovanu radnu snagu.

Samostalni savetnik u Odboru za tehnološke inovacije PKS dr Danica Mićanović je naglasila da je ovo projekat Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Vlade Srbije koji realizuje Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, u saradnji sa PKS. Po njenim rečima akcija je do sada je animirala oko 3.500 učesnika i oko 1.500 timova, a rezultirala je sa 279 biznis planova.

Leave a Reply