Tehno - Nauka

Napreduje projekat EgzoMars

Naučnici su napredovali u pripremi rusko-evropskog projekta EkzoMars. On predviđa slanje istraživačkih kompleksa na Mars 2016. i 2018. godine. Na planeti su pronađena četiri potencijalna mesta na kojima može da se uredi naučna platforma za ispitivanja.

Odabrane tačke nalaze se kod ekvatora planete na ravnicama koje su ispresecane glinenim tokovima reka koje su presušile. To su vrlo zanimljivi regioni, kako sa tačke gledišta geologije, tako i sa tačke traženja mikroorganizama. Pošto je nekada tamo bilo toplije i vlažnije, sa velikom verovatnoćom mogao je da nastane primitivni život.

Njegovim traženjem baviće se marsohod. Misija je zajednički projekat ruskih i evropskih naučnika i inženjera, podseća direktor Instituta za kosmička istraživanja Lav Zeleni:
Projekat EkzoMars se sastoji od dve etape sa startom 2016. i 2018. godine. U prvoj etapi učešće Rusije se svodi na isporuku rakete Proton i opreme za evropski orbitalni uređaj Trejs gez orbiter. On će istraživati tragove gasova u atmosferi Marsa. Sve zanima raspoređenost metana.

 

mars

Odakle se na Marsu pojavio metan, velika je zagonetka. Ovaj gas se raspada pod dejstvom sunčevih zraka, znači, on neprestano odnekud dopire. Kao moguć izvor navode se ili vulkani, mada aktivni vulkani na planeti nisu pronađeni, ili bakterije – tada ispada da one tamo žive i sada. Uređaji će pomoći da se to odredi.
Sa prvim Protonom će poleteti i evropski desantni modul. Njegov glavni zadatak je da obradi nove za Evropsku kosmičku agenciju tehnologije ulaska u atmosferu Marsa, spuštanja i sletanja na površinu. Etapa misije sa startom 2018. godine biće potpunija, nastavlja Lav Zeleni:

Pored rakete Proton, Rusija će isporučiti platformu za sletanje, koja će na površinu Marsa prebaciti marsohod Paster. On je napravljen u Evropskoj kosmičkoj agenciji i sadrži bušilicu koja je u stanju da se zabije dva metra u podlogu. Zadatak Rusije sastoji se ne samo u prebacivanju marsohoda. Mi moramo pažljivo da spustimo složeni marsohod, da mu damo da sklizne na površinu, a zatim ćemo dalje raditi po svom ruskom programu.

Pored skupa instrumenata Evropske kosmičke agenicije, marsohod će imati ruske uređaje za minerološku analizu površine i za traženje vodenog leda. Ovi podaci će takođe indirektno ukazati mesta gde su povoljniji uslovi za hipotetičke mikroorganizme. Što se tiče platforme, na njoj će biti postavljen veliki naučni kompleks za proučavanje životne sredine na površini planete, između ostalog sistem za uzimanje tla.

U decembru će se desiti događaj koji ima direktne veze sa EkzoMarsom. Biće održano zasedanje zemalja članica Evropske kosmičke agencije, gde će biti doneta odluka o izdvajanju dodatnih finansija, bez čega evropljani neće moći da izgrade svoje uređaje. Reč je o stotinama miliona evra. Kako pretpostavljaju analitičari, odluka će biti pozitivna: kada je reč o tako važnom kosmičkom projektu, složenosti u međudržavnim odnosima treba da budu ostavljene po strani.

Leave a Reply