Tehno - Nauka

Naredne školske godine više studenata na budžetu

Ministar prosvete i nauke u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović saopštio je danas da će se u novoj školskoj godini na osnovnim akademskim, strukovnim i master studijama o trošku budžeta školovati 36.233 studenta, što je za 3,2 odsto više nego prošle godine.Obradović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da na osnovnim akademskim studijama, u skladu sa odlukom koju je Vlada usvojila, ima mesta za nešto više od 21.500 brucoša koji će biti na budžetu.

Na 47 strukovnih škola ima mesta za gotovo 7.000 brucoša, dok će na master studijama moći da se školuje više od 7.600 budžetskih studenata, precizirao je ministar i najavio da će Vlada naknadno usvojiti kvote za doktorske studije.

Prema njegovim rečima, ove kvote usvojene su u skladu sa pravilima akreditacije visokoškolskih ustanova, pri čemu su o broju budžetskih brucoša na osam državnih univerziteta konsultovane Nacionalna služba za zapošljavanje, Privredna komora Srbije i Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

Obradović je saopštio da će univerziteti i fakulteti odmah nakon odluke Vlade raspisati konkurse sa detaljnim podacima o kvotama na pojedinim studijskim programima, iznosima školarine i upisnim terminima.

Na osnovnim akademskim studijama Univerzitet u Beogradu upisaće približno 9.330 budžetskih brucoša, Univerzitet u Novom Sadu 5.000, Univerzitet u Nišu 2.908, a Univerzitet u Kragujevcu 2.200 studenata, ukazao je ministar.

On je dodao da će na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici biti upisano 1.049 brucoša, u Novom Pazaru 605, Univerzitetu umetnosti 282 i Univerzitetu odbrane 215 brucoša, i napomenuo da broju budžetskih studenata treba dodati i kvote za samofinansirajuće studente.

Leave a Reply