Tehno - Nauka

NASA objavila fotografiju kosmičkog „vatrometa“

NASA je objavila fotografiju kosmičkog „vatrometa“ odnosno promena u galaksiji do kojih dolazi pod uticajem crnih rupa.

Američka kosmička agencija NASA objavila je kompozitni snimak galaksije NGC 4258, poznate takođe i kao M106. Stručnjaci su galaksiju opisali kao mesto na kome se u kontinuitetu događaju „impresivni vatrometi“. Umesto baruta i vatre za stvaranje galaktičkog svetlosnog šoua potrebna je ogromna crna rupa i ogromna količina gasa, kaže se na sajtu agencije.

Spiralni sistem NGC 4258 udaljen je 23 miliona svetlosnih godina od Zemlje i po svojim osobinama podseća na Mlečni put. Naučnici se nadaju da će proučavanje njegove evolucije ukazati na mogući razvoj naše galaksije i analiziraju dobijeni snimak.

9nasa_zw

Četiri fotografije, koje čine snimak, napravili su orbitalna opservatorija Čandra (plavi zraci), radioteleskopi Very Large Array Nacionalnog naučnog fonda Karla Janskog (ljubičasti) i kosmički teleskop Habl (žuta boja). Ovi fakti spojeni su sa infracrvenom slikom, dobijenom kosmičkim teleskopom Spicer (crvena boja).

Na finalnom snimku vidi se da spiralna galaksija ima specifičnu karakteristiku, krase je dva dodatna spiralna „rukavca“, koji svetle u rendgentskom zračenju, naučnici su pretpostavili da ih je „stvorila“ supermasivna crna rupa, koja se nalazi u centru galaksije. Ona širi struje visokoenergetskih čestica, koje zagrevaju okolne velike rezervoare gasa.

Primetno je da u tim procesima gas napušta predele galaksije. Time se objašnjava pojava „rukavaca“, zabeleženih na snimku. U međuvremenu dešavanje može da ima ozbiljne posledice za budućnost galaksije, smatraju fizičari.

Istraživači tvrde: kada gas koji je ostao u NGC 4258 bude „izbačen“, prestaće obrazovanje novih zvezda. Pri tome prestanak „samo-reprodukcije“ galaksije može da se dogodi, po rečima stručnjaka, u narednih trista miliona godina, a to je za kosmičke veličine prilično kratko vreme.
Istraživanje evolucije NGC 4258 je značajno, jer bi moglo da pomogne u razumevnju sudbine Mlečnog puta. U centru naše galaksije takođe se nalazi crna rupa, a kako ona utiče na procese, koji se događaju u oblasti Sunčevog sistema, nije sasvim jasno. Kako tvrde naučnici, rupa u centru NGC 4258 desetostruko je veća od naše, zato će njen uticaj na evoluciju biti zanatno veći, a promene će se događati brže. Tako će verovatno biti moguće predvideti sudbinu Mlečnog puta.

Leave a Reply