Tehno - Nauka

NASA planira da 2020. godine pošalje novi rover na Mars

Američka svemirska agencija NASA, objavila je u utorak svoje planove o robusnom višegodišnjem programu istraživanja Marsa, koji uključuje i novo rover robotsko istraživanje postavljeno za lansiranje 2020. godine.

Budućnost razvoja i dizajna rover tehnologije će se zasnivati na arhitekturi Mars naučne laboratorije, koja uspešno sprovodi Kuriositi na površini Marsa od ovog leta. To će obezbediti što je moguće niže troškove misije, dok je rizik minimalan, s obzirom na to da je sistem sletanja već proveren.

Procenjuje se da će misija koštati oko 1.5 milijardi američkih dolara, ali naučnici nisu detaljno objasnili šta će rover pokušati da ostvari na Marsu.. NASA je izjavila da je to još jedan korak ka putu slanja astronauta 2030. godine na tu planetu.

„Obamina administracija je jako posvećena programu istraživanja Marsa,” naveo je u izjavi administrator NASA-e, Čarls Bolden. ”Sa sledećom misijom, mi ćemo osigurati Americi da ostane svetski lider u istraživanju Crvene planete, postižujći još jedan značajan korak ka slanju ljudi tamo 2030. godine.”

Leave a Reply