Tehno - Nauka

Nastavak realizacije projekata iz oblasti naučno-tehnološke infrastrukture

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da će realizacija svih planiranih projekata iz oblasti naučno-tehnološke infrastrukture biti nastavljena nesmetano.

Đelić je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da su počeli radovi na zgradi Univerziteta u Novom Sadu, na Fakultetu za tehničke nauke i na Prirodnjačkom centru u Svilajncu.

Kada je reč o daljim planovima u oblasti naučno-tehnološke infrastrukture, potpredsednik Vlade je ukazao na to da se očekuje početak radova u Tehnološkom parku na Zvezdari i radova na otvaranju Centra za matične ćelije u Kragujevcu, kao i tehnološkim parkovima u Kragujevcu i Nišu.

On je podsetio na to da je postignut dogovor da se porodicama 140 naučnika, koji već godinama čekaju krov nad glavom, dodele stanovi u lameli u bloku 32A na Novom Beogradu.

Potpredsednik Vlade je naglasio da je cilj da se naučnici koji su u prethodnim godinama odlazili iz Srbije privuku da se vrate u zemlju tako što će im biti ponuđeni pravi projekti.

Đelić je naveo primer profesora Miodraga Stojkovića, koji se vratio iz inostranstva i sada, u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Kragujevcu, radi na tome da u Centru za matične ćelije zaposli približno dvadeset naučnika koji bi se vratili iz dijaspore.

Prema njegovim rečima, u toku je razrada i idejnog projekta za izgradnju Centra za promociju nauke u Beogradu i, ukoliko se usaglasi jedan broj elementa, u narednim nedeljama može početi izgradnja tog centra.

On je podsetio na to da će Prirodnjački centar u Svilajncu, gde su radovi počeli pre približno deset dana, funkcionisati kao programski deo Centra za promociju nauke i u njemu će učenici moći da saznaju mnogo toga o evoluciji, klimatskim promenama, kako je nastao život na planeti i slično.

Đelić je podsetio na to da je izgradnja tog centra predviđena finansijskim ugovorom koji je Vlada Srbije potpisala sa Evropskom investicionom bankom u martu prošle godine, a vrednost projekta iznosi 5,5 miliona evra

One thought on “Nastavak realizacije projekata iz oblasti naučno-tehnološke infrastrukture

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Cini mi se da su ovo trebali da budu projekti iz sire oblasti naucno-tehnicke-tehnoloske infrrastrukture.

Leave a Reply