Ekipa Pete beogradske gimnazije
Tehno - Nauka

Naučna takmičenja za srednjoškolce iz čitave Srbije “Lančana reakcija”

Obrazovni portal Chemgeneration.com uz podršku Centra za promociju nauke i Hemijskog fakulteta u Beogradu, pokrenuo je srednjoškolce iz svih krajeva Srbije da se uključe u jedno od najzanimljivijih naučnih takmičenja u zemlji, “Lančana reakcija”. Do kraja školske godine, timovi iz preko 20 škola nadmetaće se u pravljenju jedinstvene mašine koju pokreću serije fizičkih i hemijskih reakcija, a sve s ciljem da se bliže upoznaju sa prirodnim naukama kako bi prepoznali značaj koji one imaju u našem svakodnevnom životu.

 

Ekipa Pete beogradske gimnazije

Ekipa Pete beogradske gimnazije

Učenici su dobili priliku da prilično samostalno, kroz neku vrstu igre istraže i primene sve ono što je do sada bilo u formi teorije i ovo je verovatno najbolji način da se prirodne nauke približe deci. Takmičenje “Lančana Reakcija” je odličan metod da se spoje i sopstvena i tuđa saznanja iz oblasti hemije i fizike, ali i da se stekne odgovornost prema radu uz obostrano uvažavanje učeničkog rada i ličnosti”, rekla je Biljana Marković Gočanin, profesor hemije u Gimnaziji Vrnjačka Banja.

 

Naučno takmičenje “Lančana reakcija” zasnovano je na učeničkoj radoznalosti, kreativnosti i sposobnosti rešavanja problema, jer đaci mogu da iskoriste znanje koje su stekli u školi kako bi napravili jedinstvenu fizičko-hemijsku napravu. Za izgradnju mašine, učenici mogu da iskoriste bilo koji predmet koji svakodnevno koriste i da, samim tim, uvide i važnost recikliranja.

 

“Prosto je divno posmatrati učenike kako preuzimaju inicijativu u jednom tako kompleksnom projektu kakav je Lančana reakcija. Sistemi poluga, klatna, povezani sa hemijskim reakcijama, uz zahtev da sve bude atraktivno i posmatračima sa strane, pružaju meni kao nastavniku predivnu priliku da motivišem učenike za dalji rad iz mog predmeta, a njima da ispolje kreativnost, nauče nešto novo i primene ono što već znaju. Bilo bi predivno kada bi ovo postalo redovan deo moje nastave”, rekao je Mladan Šljivović, profesor hemije u Zaječarskoj gimnaziji.

 

Takmičenje “Lančana reakcija” trajaće do kraja školske godine, kada će, na osnovu postavljenih video-zapisa koji pokaziju kako učeničke mašine rade, odluku o pobedniku doneti profesionalni žiri, sastavljen od profesora hemije i fizike, ali i stručnih inženjera. I javnost takođe može glasati za najuzbudljive ili pak, najsmešnije video zapise, koji će nakon 24. maja biti dostupni na internet portalu chemgeneration.com.

 

U ovom trenutku, pored Srbije, takmičenje “Lančana reakcije” održava se i u Češkoj i Rumuniji, a tokom jeseni biće organizovano u još sedam zemalja Centralne Evrope.

Leave a Reply