Tehno - Nauka

Naučnici iz Srbije po treći put proglašeni “zvezdama u usponu”

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su naučnici iz Srbije, prema istraživanju najuglednijeg sajta „Sajens voč“ agencije Tomson Rojters, treću godinu zaredom izdvojeni kao “zvezde u usponu”, a lista se ažurira prema citiranosti naučnika iz raznih oblasti.
U saopštenju se navodi da je veliki iskorak u objavljivanju naučnih radova učinjen u januaru pre godinu dana u većini navedenih oblasti, dok se ove godine po prvi put pojavljuju poljoprivredne nauke. Ovaj put naši naučnici se ističu u sledećim oblastima: poljoprivredne nauke, biologija i biohemija, hemija, klinička medicina, računarske nauke, inženjerstvo, nauke o materijalima, matematika, neuronauke, farmakologija i toksikologija, fizika i svemirske nauke.

Odmeravanje naučnog doprinosa u svetu obuhvata praćenje učinka pojedinaca, ustanova, zemalja i časopisa u poslednjih deset godina, a naučnici i institucije moraju da pređu u ukupnom broju citata jedan odsto odabranih u celom svetu.

Od ukupnog broja zemalja i više od 11.000 časopisa iz 22 istraživačka područja izdvajaju se one koje su u protekle dve godine bile u gornjoj polovini liste.

Iz tog spiska izdvaja se 1.800 najboljih članaka, što predstavlja samo 0,1 odsto svih objavljenih za 24 meseca.

Treći put zaredom, srpski naučnici su na ovaj način izdvojeni kao najcitiraniji na čuvenoj „Tomson Rojtersovoj” listi, zbog čega je s razlogom naša zemlja još jednom nazvana „zvezdom u usponu”.

Ove godine je, pored Srbije, Pakistan za dve naučne oblasti dobio status zvezde u usponu.

Više informacija može se naći na adresi: www.sciencewatch.com.

Leave a Reply