Tehno - Nauka

Naučnici stvorili ‘veštački život’

Naučnici u SAD saopštili su da su stvorili prvi veštački organizam na svetu, što neki, po značaju, porede sa dostignućem razbijanja atoma, dok je za druge, opet, reč o preteranoj manipulaciji medijima, pored toga što izaziva brojne etičke i moralne dileme.

Predvođena kontroverznim doktorom Krejgom Venterom, koji je pre desetak godina pokušao, pa onda odustao od patentiranja ljudskih gena, ekipa naučnika njegove kompanije “Celera Genomics” izgradila je ćeliju koja je bila pod kontrolom DNK-a koji su napravili uz pomoć kompjutera i samo četiri hemijska elementa.

Oni su ubrizgali veštački stvoren DNK u ćeliju bakterije koja je potom počela da se samostalno deli i to uvek sa hromozomima sa novim veštačkim DNK-om.

Da bi se razlikovala od ostalih “normalnih bakterija” naučnici su čak utisnuli svoja imena u novostvoreni DNK, mada se to tumači i kao pokušaj zaštite autorskih prava.

Venter je inače vrlo uspešan u prikupljanju novca za svoja istraživanja.

Ovaj naučni poduhvat, objavljen u časopsiu “Sajens”, okarakterisan je kao revolucionaran i ključni korak ka stvaranju veštačkog života, , mada neki kritički orijentisani naučnici upozoravaju da bi veštački organizmi mogli da budu opasni kad se puste u prirodnu sredinu.

Dr Venter i njegove kolege već sarađuju sa farmaceutskim i energetskim kompanijama na izradi i razvoju hromozoma za bakterije koje bi proivodile korisna goriva i nove vakcine, a nadaju se da će čak moći i da apsorbuju štetne gasove u atmosferi.

Evo šta je sam dr Venter rekao o svom dostignuću:

“Ovo je prvi put da sintetički stvoren DNK potpuno kontroliše živu, razmnožavajuću ćeliju. Trebalo nam je dosta vremena da stignemo do ove tačke i morali da smo rešimo veliko broj problema da bi smo ovo postigli. Ćelija se već samostalno podelila više od milijardu puta.”

Venter nije zabrinut moralnim dilemamam koje se javljau u pogledu eventualnog stvaranja novih živih organizama. On odbacuje primedbe da izigrava Boga i ne boji se da bi njegov eksperiment mogao da se izmakne kontroli. Venter naglašava potencijlanu korist koju bi čovečanstvo moglo da ima od kreiranja veštačkih živih organizama.

“Mislim da smo potencijalno na ivici početka nove industrijske revolucije…ako uspemo da nateramo ćelije da rade ono što želimo, ako nam pomognu da se rešimo zavisnosti na naftu i ako omoguće obnovu životne okoline od zagađenja. Mislim da će prva praktična upotreba ovog otkrića biti nove vakcine koje možemo da napravimo za samo jedan dan. Teško je zamisliti deo ljudskog života i aktivnosti na koji ova nova tehnologija neće uticati. ”

Dr Venteru se medjutim, oštro suprotsavio profesor Stiv Džons sa londonskog University College-a. Rekao je BBC-iju da današnja objava o stvaranju sintetičkog živog organizma nije ništa epohalno, jer je princip ubrizgavanja ćelije sa veštačkim DNK-a poznat od ranije i da je već korišćen. Ono što je sigurno jeste da je Venteru pošlo za rukom da podigne veliku prašinu.

“Moram da kažem da je u tom smislu on serijski prestupnik, poznat po velikoj ljubavi prema publicitetu. To je samo po sebi u redu, ali meni se ne sviđa kako su svemu pristupili štampa i mediji — prosto su progutali mamac. Da se neki političar pojavio sa saopštenjem za štampu u kojem bi rekao: “imam rešenje za sve moguće ekonomske probleme”, malo koji list bi to objavio na naslovnoj strani… Mislim da bi trebalo da stanemo, izbrojimo do deset i pogledamo sve ispočetka sa strane”, rekao je profesor Džons.

Leave a Reply