Tehno - Nauka

Naučnici u Novosibisku rade na vakcini protiv Ebole

Naučnici novosibirskog preduzeća Vektor rade na pronalaženju vakcine od smrtonosnog virusa ebole, koji je zahvatio afričke zemlje i preti da se proširi na ceo svet. Trenutno je lek u fazi predkliničkih ispitivanja, a istraživanje je ubrzano.

Smrtonosni virus su još osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka proučavali ruski vojni virusolozi. Upravo tada su postignuti najkrupniji rezultati. Zahvaljujući njihovim naporima stvoren je imunoglobulin, koji omogućava da se spase život inficirane osobe.

Oslanjajući se na ta dostignuća danas na dobijanju vakcine rade naučnici iz naučnog centra Vektor i Koljcovo.
„Trenutno vakcina se nalazi na stadijumu predkliničkih ispitivanja. Taj rad je masimalno intenziviran“, saopštila je Ana Popova, šef Rospotrebnadzora, na konferenciji za štampu u Moskvi.

Recimo da je po oceni Svetske zdravstvene organizacije aktuelna epidemija ebole najveća od kada je virus otkriven.
Od trenutka izbijanja epidemije registrovano je 1603 slučaja obolelih, od kojih je 887 ili 55 procenata okončano smrtnim ishodom.
Rad sa ovim virusima je izuzetno opasan, zato je njihova upotreba za proizvodnju preparata komplikovana. Prosto, u običnim uslovima nije moguće akumulirati virusnu masu i sačuvati je, potrebni su posebni uslovi zaštite.

Leave a Reply