Tehno - Nauka

Naučnicu u Xeroxu stvorili kompjuterski jezik koji omogućava više od 50 hiljada načina da se opiše boja

Xerox naučnici otvorili laboratoriju na Internetu gde prikazuju kako je moguće menjati boju prilikom štampanja dokumenta

Naučnici korporacije Xerox su pronašli formulu kojom jezične izraze poput ‘jarko žuta‘ mogu prebaciti u kompjuterski algoritam koji upravlja kompjuterom i govori mu kako da promeni boju.

Mogućnost da se boje modifikuju jezičnim frazama poput ‘pojačaj plavu‘ ili ‘učini boju kože toplijom‘ ima dalekosežne posledice na rad zaposlenih u kancelarijama, grafičara ili fotografa.

Kako bi demonstrirali mogućnosti nove tehnologije ‘Natural Language Color‘, Xerox je ne Internetu otvorio interaktivnu demonstraciju u laboratoriju pod nazivom Open Xerox. U demonstraciji korisnici mogu promeniti boje na specifičnim delovima fotografije bez korišćenja  složenog softver za uređivanje fotografija. Iako naučnici u Xeroxu nastavljaju sa istraživanjem ove tehnologije, ona je već sada dostupna kao Color By Words opcija u novom Xerox Phaser® 7500 printeru u boji.

Prevod složenih atributa boje

Kako bi razvili Natural Language Color tehnologiju, naučnici u Xeroxu su se koristili posebnim uređajima za merenje boje kako bi povezali boju sa posebnim atributima svetla i tamnoće, boje i žarkosti. Precizirati tačno ime za set brojeva nije jednostavno jer ima puno nejasnoća kada se opisuju boje. Na primer, kada plava postaje ‘zelenkasto plava’ ili ‘plavkasto zelena’? da li postoje razlike između te dve boje? Tim naučnika  inženjera i drugih stručnjaka koji su radili u timu sa Karen Brown koristili su fokus kako bi utvrdili na koji način pojedinci opisuju boje i njihove nijanse.

Prilikom opisivanja boja ljudi su iznenađujuće konzistentni u jeziku koji za to koriste. “Xerox je obavio hiljade eksperimenata da bi osigurao da pojedina fraze tačno menjaju boje”, izjavila je Brown. Sa više od 65 reči softver može stvoriti više od 50.000 mogućih varijacija u slici korisnika.

Menjajte boje tačno tamo gde želite

Za razliku od postojećih tehnologija u štampačima u boji koji koriste wheel ili slide tehnologiju za uređivanje boje nudeći ograničene promene preko cele slike, Xerox tehnologija može da promeni boju u specifičnim područjima slike bez afekta na njen ostatak.

Ovu tehnologiju moguće je isprobati na engleskom, francuskom , nemačkom, španskom i italijanskom na stranicama www.open.xerox.com. Ubuduće Xerox planira da proširi Natural Language Color tehnologiju na više štampača, multifunkcijskih uređaja i drugih sistema.

Leave a Reply