Tehno - Nauka

Naučno-tehnološki park “Zvezdara” biće završen do marta 2012. godine

 Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić najavio je danas da bi naučno-tehnološki park “Zvezdara”, u koji je investirano 9,7 miliona evra, trebalo da bude završen do marta sledeće godine kada će više desetina tehnoloških firmi početi da radi u toj ustanovi.

Đelić je prilikom obilaska gradilišta naučnog parka, gde su radovi počeli u maju ove godine, istakao da će biti učinjeno sve da u martu sledeće godine taj prvoklasni projekat bude otvoren za ekonomiju znanja.

On je naveo da će taj infrastrukturni objekat, koji će se prostirati na 16.000 kvadratnih metara, omogućiti da se inkubator tehnoloških firmi, koji se sada nalazi na Mašinskom fakultetu u Beogradu, preseli u novi prostor, ali i da se u Srbiju vrati veliki broj visokostručnih kadrova.

Ovaj naučno-tehnološki park biće jedan od četiri u Srbiji, naglasio je Đelić i dodao da će takvi centri biti izgrađeni i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i predstavljaće objedinjenu ponudu naše zemlje tehnološkom svetu.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović je saopštio da je suština projekta da se stvori baza za razvoj nauke u Srbiji, ali i da se zaposli više stotina ljudi.

Obradović je izrazio nadu da će se do marta sledeće godine videti koliko će taj naučno-tehnološki park promeniti izgled opštine Zvezdara i koliko će značiti za naučni razvoj naše zemlje.

Naučno-tehnološki park “Zvezdara” finansira se sredstvima Evropske investicione banke (EIB), a osmišljen je kao podrška malim inkubator preduzećima koja se bave razvojem ideja i njihovom tehnološkom primenom.

U naučno-tehnološkom parku će postojati zajedničke finansijske i pravne službe, službe za održavanje zgrade, kao i sale za sastanke, a paralelno sa gradnjom biće urađen i pravilnik o poslovanju parka.

One thought on “Naučno-tehnološki park “Zvezdara” biće završen do marta 2012. godine

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Pa taj “naucno-tehnoloski park”, ako se ne varam, poceo je da se gradi na terenu (rupi) bivse, predratne ciglane, pod pokroviteljstvom Instituta “Mihajlo Pupin”, pre jedno 20-tak ili vise godina. Tada je trebao da se zove “silicijumska …” Posle je sve to sto je izgradjeno avetinjski zaraslo u siprazje i korov, bas kao i deo “park-sume” na Zvezdari koji jos nisu prisvojili tajkuni za gradnju luksuznih kuca (vila).

    Sta ce taj “naucno-tehnoloski park” stvarno da radi, osim sto ce biti inkubator tehnoliskih firmi i ekonomije znanja – u tekstu se ne kaze. Mozda ce, kao i sadasnji Institut “M. Pupin” (nekad stvarno najznacnija institucija te vrste u Beogradu i Srbiji) poceti da se bavi “blato-magla” poslom – proizvodnjom i prodajom “Magnetoplaga”, univerzalnog pomagala sacinjenog od statickih magneta – za lecenje svega i svacega, ili nekim drugim slicnim poslom.

    Ko ne veruje, neka proseta do Zvezdare, obidje sumu, “Beli bagrem”, Opservatoriju, bivse vojne objekte, “naucno-tehnoloski park” i, obavezno, staru kucu (u Rasadniku) pok. Milica od Macve, i nove-novcijate vile novopecenih bogatasa. Prijatna setanja. Cuvajte se napustenih pasa-lutalica.

Leave a Reply