Tehno - Nauka

Nauka i privreda zajedno

Danas počinje realizacija projekta uspostavljanja Centra za inovacije i transfer tehnologija u zavarivanju, nauci o materijalima i primeni inžinjerskih softvera, čiji je nosilac Institut Goša. Realizacija projekta uspostavljanja Centra izvrsnosti za tehnologije zavarivanja, nauku o materijalima i primenu inžinjerskih softvera, čiji je budžet 890 000 evra,počinje 18. januara ove, a završava se 2014. godine. Projekat je podržan od strane EU kroz program RDEPR2. Nosilac projekta je Institut Goša, a partneri na prijektu su Tehnološki univerzitet-Trondheim – Norveška, RRA Požarevac, Beogradski Univerzitet, Institut Jozef Stefan-Ljubljana, Nacionalni institut VUZ-Bratislava, Slovačka, Nacionalni institut ISIM-Temišvar, Rumunija i PKS (Udruženje za metalsku i elektro industriju i Odbor za tehnološke inovacije).

Centar će imati višestruku korist za razvoj industrijskog sektora kroz razvoj novih tehnologija, a posebna vrednosti biće u školovanju stručnjaka za metalsku industriju. Pored toga, postići će se unapređenje tehnologije, kvaliteta proizvoda, optimalizacija proizvodnje, ekonomska efikasnost i primena inovacija u industriji metala.

PKS će organizovati promociju projekta, promociju rezultata projekta, učestvovaće u uspostavljanju i promociji Centra izvrsnosti, organizovati tribine i okrugle stolove u cilju unapređenja nove industijske politike, i definisanju potrebnih kadrova za privredu, kao i završnu Konferenciju projekta. Samim tim će doprineti kvalitetnijem povezivanje nauke i privrede, i rastu preduzetničkog načina razmišljanjau istaraživačkim institucijama. Porast broja inovacijai novih tehnologija u industijskom sektoru, i dobijanje stručnijih kadrova spremnijih za nove izazove u podizanju konkurentnosti nacionalnih kompanija doprineće i povećanju broja zaposlenosti, po rečima dr Danice Mićanović.

Korisnici prikejta su preduzećaiz Podunavskog regiona i ostalih delova Srbije, a ciljne grupe proizvođačiteškemašinske i metalnih konstrukcija, brodogradilišta, preduzećau sastavu EPS-a i preduzećaiz železničkog i drumskog transporta. Za njihove potrebe će se školovali menadžeri za inovacije, inžinjeriza korišćenje različitih inžinjerskih softverskih programa, inžinjeri za zavarivanje, i zavarivači za nove postupke (ultrazvučno zavarivanje i plastiku). Uz sertifikaciju i akreditaciju, nakon završetka projekta, ostale bi potpuno razvijene nove usluge i kompletirane postojeće, a ostaće i oko 20 zaposlenih novih mladih ljudi, uglavnom inžinjera.

Leave a Reply