Tehno - Nauka

Nauka i tehnologija ključni faktori razvoja

Ministar prosvete i nauke u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović istakao je danas da su nauka i tehnologija glavni faktori i generatori ubrzanog tehničko-tehnološkog procesa i ukupnog društvenog i ekonomskog razvoja.

Obradović je na naučnoj konferenciji “Kalendarsko znanje i doprinos Milutina Milankovića”, koja se održava na Građevinskom fakultetu u Beogradu, naglasio da Vlada Srbije i resorno ministarstvo nastoje da obezbede uslove kako bi nauka i tehnologija postali ključni faktori društveno-ekonomskog razvoja.

Preduzimaju se mere da se obezbede zakonski i materijalni uslovi kako bi se u Srbiji stvorio ambijent u kome bi naučno-istraživačka delatnost, zajedno sa visokim obrazovanjem, postala jedan od glavnih nosilaca ukupnog privrednog i društvenog razvoja, ukazao je ministar.

Imamo u vidu da Srbija raspolaže jednim od najznačajnijih resursa, a to su ljudski resursi, istakao je on i precizirao da naša zemlja ima kompetentne naučnike, istraživače, stručnjake i profesore univerziteta, koji ostvaruju značajne i zapažene naučno-istraživačke rezultate.

Obradović je podsetio na to da je Milutin Milanković najcitiraniji srpski naučnik u svetskoj naučnoj zajednici koji, zajedno sa Nikolom Teslom i Mihajlom Pupinom, predstavlja tri srpska stuba u svetskoj nauci.

Konferenciju, koja je okupila više od 50 stručnjaka iz različitih naučnih oblasti, organizovalo je Udruženje “Milutin Milanković”.

Cilj skupa jeste prikupljanje i predstavljanje javnosti podataka o nastanku i razvoju kalendarskog znanja sa gledišta matematičke i astronomske teorije merenja i računanja vremena.

One thought on “Nauka i tehnologija ključni faktori razvoja

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Nema nauke i tehnike kao nadgradnje bez baze. “Sto je babi milo, to joj se i snilo”, kaze nas narod.

Leave a Reply