Tehno - Nauka

Nauka i visoko obrazovanje nosioci privrednog i društvenog razvoja

Ministar prosvete i nauke u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović izjavio je prekjuče na otvaranju Festivala nauke u Novom Sadu da su sve merodavne evropske institucije ocenile Srbiju kao „naučnu zvezdu u usponu“, zbog broja objavljenih naučnih radova.

Obradović je, na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, titulu “zvezda u usponu” ocenio kao izuzetno priznanje za Srbiju i dodao da evropske integracije Srbije podrazumevaju da nauka i visoko obrazovanje preuzmu ulogu sveukupnog razvoja zemlje.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da država obezbedi ambijent kako bi naučno-istraživačka delatnost i visoko obrazovanje postali glavni nosilac ukupnog privrednog i društvenog razvoja.

Festival nauke održava se po treći put u Novom Sadu i trajaće dva dana na više lokacija u Novom Sadu.

Tokom dva dana na novosadskom Univerzitetu biće održano 85 radionica i ekperimenata, 15 predavanja, dve tribine, a posetioci će biti u prilici da posete laboratorije sa najsavremenijom naučnom opremom.

Naučni sadržaji koje će publika moći da vidi obuhvataju teme iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, društveno-humanističkih i medicinskih nauka i umetnosti.

Leave a Reply