Tehno - Nauka

Nauka na Sajmu knjiga

Kao i prethodnih godina, na 58. beogradskom sajmu knjiga Centar za promociju nauke predstavlja sva izdanja naučne zajednice u Srbiji objavljena tokom 2013 – ukupno 1050 naslova

Na štandu Centra za promociju nauke, na 58. beogradskom sajmu knjiga, u Hali 2a, od 20. do 27. oktobra 2013, posetioce očekuje izuzetno zanimljiv program. CPN je državna instuticija posvećena promociji nauke, ali je upravo Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti, kojim je CPN i osnovan pre tri godine, predvideo da na Sajmu knjiga izlaže i predstavlja celokupno naučno izdavaštvo u Srbiji.

CPN na sajmu knjiga

Kao i prethodnih godina, CPN izlaže sve naslove koje je tokom 2013. objavila naučna zajednica – naučnoistraživačke organizacije, instituti i univerziteti. Broj naslova koje Centar izlaže dostigao je rekord od čak 1050 raznovrsnih publikacija.

Većina ovih knjiga su stručne publikacije, ali će na štandu CPN-a biti predstavljene i raznovrsne monografije, kao i knjige koje bi mogle zanimati i laičku publiku. CPN je pripremio detaljan katalog svih ovih izdanja za 2012/13. Katalog se izdaje tradicionalno, po treći put, odnsono otkad CPN postoji i učestvuje na Sajmu. Ovaj pregled predstavlja potpuni presek naučnog izdavaštva u Srbiji i korisno je polazište za analizu stanja i razvoja domaće nauke.

U duhu svih manifestacija Centra i u skladu sa misijom širenja naučne pismenosti među građanima, CPN se ni ove godine nije zaustavio samo na izlaganju naučnih izdanja, već je za sve posetioce pripremio atraktivan naučnopopularni program. Raznovrsne promocije, radionice, projekcije filmova i tribine organizovane su tematski, po danima.

Posetioci štanda CPN-a će tako u ponedeljak, 21. oktobra, moći da prate programe u okviru Dana planete, u utorak ih čeka Dan humanističkih nauka, u sredu Dan naučnih medija, u četvrtak Dan škola, u petak Dan biologije, a u subotu Dan biblioteka. Pored ovog programa, koji se može videti na adresi elementarijum.rs/sajam2013, na ovogodišnjem sajmu, u istoj hali gde je i štand gostuje i CPN-ov mobilni planetarijum, atrakcija za najmlađe posetioce.

Kad je reč o sopstvenim izdanjima, Centar za promociju nauke će na ovogodišnjem sajmu predstaviti novu knjigu britanskog autora bestselera Filipa Bola Biografija vode. Bol je poznati naučni pisac i bivši urednik časopisa Nature, a CPN je sa njim već sarađivao na prethodnim naučnopopularnim projektima. Knjiga Biografija vode, koju CPN objavljuje u saradnji sa kućom Heliks, izdavačem specijalizovanim za naučnopopularne knjige, predstavlja sveobuhvatan pregled i, istovremeno, izuzetno zanimljivo putovanje kroz hemijske, fizičke, atmosferske, društvene i političke aspekte pitanja vode.

CPN će na Sajmu predstaviti još jedno svoje naučnopopularno izdanje, knjigu Živa teorema, francuskog matematičara i dobitnika Fildsove medalje Sedrika Vilanija, koji je bio gost CPN-a u maju 2013. Uz ovaj naslov, posetioci će moći da se upoznaju i sa izdanjima Centra za promociju nauke iz prethodih godina: Smem li da brojim, Gintera Ciglera, R.U.R., Karela Čapeka i Roboti.

Leave a Reply