E-servisi · Tehno - Nauka

Neophodno očuvanje naučnog i tehnološkog kapaciteta Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je večeras da se finansijska i ekonomska kriza mora prebroditi očuvanjem ne samo našeg privrednog već i naučnog i tehnološkog kapaciteta.

Foto: Fonet

Đelić je novinarima nakon razgovora s nekoliko vrhunskih stranih naučnika u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti rekao da Srbija, uprkos teškoćama, ne sme ni na koji način da odustane od investicija u znanje i da se zato rebalansom budžeta ne bi smela smanjivati sredstva koja su ove godine predviđena za nauku.

On je objasnio da je među pomenutim naučnicima, koji učestvuju na Rektorskoj konferenciji u Beogradu, i dobitnik Nobelove nagrade Martin Perl, i ocenio da se Srbija vraća na mapu svetske tehnologije i nauke.

Ovo je treći nobelovac koji je došao u našu zemlju u proteklih pet meseci, što bi mogao da bude mali signal da postajemo važan naučni centar sveta, naglasio je ministar.

Đelić je preneo da je u razgovoru s naučnicima iz SAD, Japana, Kine, Španije i drugih zemalja nastojao da sazna šta je to što Srbija treba da uradi da bi bila što uspešnija u domenu nauke i tehnologije.

Razgovarali smo i o tome da je neophodno da prosvetni sistem Srbije odgovori izazovima 21. veka, naveo je ministar i dodao da je najvažnije da naši učitelji i profesori nauče decu i studente da uče i da ih osposobe da se obrazuju tokom celog života.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević ocenio je da je Srbija, uprkos svim teškoćama, zemlja koja ima budućnost i perspektivu.

On je naveo da svakoj Univerzijadi prethodi samit rektora iz celog sveta i da je tako i pred Univerzijadu u Beogradu u našem glavnom gradu organizovana Rektorska konferencija, na kojoj učestvuje približno 400 naučnika sa 120 univerziteta iz 56 zemalja.

Leave a Reply