Mobile · Tehno - Nauka

Nissanov zaštitni premaz Scratch Shield i na mobilnim telefonima

NTT DoCoMo dobija licencu za korišćenje inovativnog premaza u Japanu

Nissan Motor je danas objavio da će kompaniji NTT DoCoMo odobriti primenu svog inovativnog premaza Scratch Shield (“zaštita od ogrebotina”) u proizvodnji mobilnih telefona za područje Japana. Zaštitni premaz sa svojstvom samoobnavljanja, koji se trenutno nanosi na određene Nissanove i Infinitijeve modele, razvijen je u saradnji sa Tokijskim univerzitetom i kompanijom Advanced Softmaterials.

Scratch Shield, prvi premaz takve vrste na svetu, u komercijalnu upotrebu je uveden decembra 2005. Reč je o prozirnom premazu boje, koji sam uklanja manje ogrebotine. Samoobnavljanje obojenih površina traje od jednog do sedam dana, zavisno od jačine oštećenja. Takođe, premaz je otporniji na ogrebotine od klasičnih boja pa je boja automobila postojanija i traje duže.

Jedinstveno svojstvo samoobnavljanja čini premaz idealnim za primenu na mobilnim telefonima jer su u svakodnevnoj upotrebi stalno izloženi oštećenjima. NTT DoCoMo, će kupiti licencu za primenu Scratch Shielda na svojim mobilnim telefonima za japansko tržište, ali kupci to neće osetiti na džepu.

Primenu svojih jedinstvenih tehnologija u raznim područjima izvan automobilske industrije Nissan licencira od 2004. Među njima su bili panorama monitor i senzor za daleki infracrveni deo spektra. Nissan će i dalje istraživati i razvijati inovativne tehnologije koje mogu koristiti drugim industrijama i te alternativne primene promovisati širom sveta.

Leave a Reply