Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Nobelova nagrada za rad na polju fizike fundamentalnih subatomskih čestica

Trojica naučnika – dva Japanca i jedan Amerikanac japanskog porekla – nagrađeni su ovogodišnjom Nobelovom nagradom za fiziku.

Yoichiro Nambu, 87, jedan od dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za fizikuMakoto Kobajaši i Tošihide Maskava nagrađeni su za svoje otkriće zašto dolazi do takozvane razbijene simetrije, čime su još 1972. godine predvideli postojanje najmanje tri vrste kvarkova u prirodi. Kvarkovi su najsitnije, subatomske čestice, od kojih se sastoji sva materija u prirodi. Najnoviji eksperimenti pokazali su da te čestice zaista postoje. Osamdeset-sedmogodišnji američki profesor, Joičiro Nambu, nagrađen je zbog otkrića mehanizma spontanog razbijanja simetrije među subatomskim česticama, što je doprinelo objašnjenju zašto u svemiru ne postoji jednaka količina materije i antimaterije.

U svom obrazloženju, Nobelov komitet u Stokholmu kaže da ta dva međusobno povezana otkrića objašnjavaju zašto se svemir nije samouništio u sukobu materije i antimaterije. Tri naučnika podeliće novčanu nagradu od milion i 400 hiljada dolara.

Leave a Reply