Tehno - Nauka

Noć istraživača

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji će u petak, 24. septembra, biti deo manifestacije “Noć istraživača“.

Više od 100 istraživača, uglavnom sa Univerziteta u Novom Sadu, uz dve novosadske osnovne škole, na 40 štandova će izvoditi eksperimente , organizovati brojne radionice i muzičke sadržaje. Pokrajina, preko Sekretarijata za nauku, ovaj projekat sufinansira sa 600 hiljada dinara, kako bi, prema rečima resornog sekretara Dragoslava Petrovića, dala snažan podsticaj onima koji doprinose afirmaciji naučnog kapaciteta naše zemlje.

Na ovaj način, kako je rekao, data je prilika onima, koji su pokazali odgovarajuće ambicije i rezultate u istraživaštvu, da prezentuju dosadašnji rad i zaintrigiraju javnost za svet inovacija i naučnog stvaralaštva.
Rektor novosadskog univerziteta Miroslav Vesković istakao je da se u poslednje vreme ta obrazovna ustanova u velikoj meri okreće evropskim i svetskim projektima. Kako je naveo, veliki broj naših naučnika teži da se uključi u najvažnija istraživanja, a sada je takva prilika prvi put data najmlađem delu studentske populacije.
Program će u Zapadnom holu SPENS-a u 16 sati otvoriti predstava “Frka kod Đure frizure”. Manifestacija “Noć istraživača” istovremeno će se organizovati u još 239 gradova iz više od 30 zemalja Evrope.

Leave a Reply