Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Nova era matriks animacije

Igre i animacije koje budu rađenje novom revolucionarnom tehnologijom neće se nimalo razlikovati od stvarnog života. Stručnjaci su uspeli da prevaziđu barijeru u nerealnosti animacije koja im je dugo predstavljala problem.

Fantastični likovi koji se ne razlikuju od živih bića počeće da se pojavljuju u igricama zahvaljujući novoj tehnologiji. „Emili” je devojka osmišljena pomoću kompjutera. Nova tehnologija modeliranja omogućava da se pokreti lica „uhvate” i ponovo kreiraju, pa je tako „Emili” nastala kao prototip devojke koja je zaposlena u „Image Metrics”. Stručnjaci su iskoristili njene pokrete lica i na osnovu njih stvorili „Emili”, prvu realno-animiranu devojku.

Problemi sa kožom, koja je uvek imala previše sjaja ili previše ujednačeni pokreti lica uspešno su prevaziđeni, tako da se „Emili” nimalo ne razlikuje od snimka bilo koje druge devojke.
– Najveći deo posla jeste to da ubedite ljude da su oči prave. Takođe treba obratiti pažnju na asimetriju lica, pogotovo kod mišića sa strane. Takvi mali detalji veoma su bitni da biste pokazali realnost animacije – objašnjava Majk Starkenburg, šef operativnog odeljenja u „Image Metrics”.

U drugom snimku prikazan je trodimenzionalni virtuelni svet nazvan „City Space”. On je takođe stvoren novom tehnologijom i prikazuje virtuelni grad u kom se nalaze oblakoderi, zgrade, parkovi i sve što se može naći u jednoj metropoli. Ovom tehnologijom biće omogućeno slabijim kompjuterima ili čak nekim mobilnim telefonima da prikazuju animacije odnosno igrice sa fantastičnim detaljima koji se mogu videti u holivudskim filmovima. Neki se stručnjaci ipak ne slažu sa tim tvrdnjama da će jeftiniji i slabiji procesori moći da prikažu takve realne animacije, već da će korisnici morati da se opreme mnogo boljim konficuracijama.

Ipak, stručnjaci su saglasni u jednom – da će barijera između realnosti i animacije nestati tek za nekih deset do 15 godina. (24časa)

Leave a Reply