Tehno - Nauka

Nova generacija raketa-nosača

Dve velike američke kompanije za proizvodnju raketa najavile su novu generaciju raketa-nosača bez ljudske posade za komercijalne potrebe

U cilju instaliranja komercijalnih satelitskih servisa, dve velike američke kompanije za proizvodnju raketa najavile su novu generaciju raketa-nosača bez ljudske posade, čineći na taj način veliku promenu u lansirnoj tehnologiji.

Raketa “Atlas 5” firme Lockheed Martin spremna je za lansiranje u sredu 21. naveče sa kosmodroma Cape Canaveral. Konkurencija ovoj raketi je “Delta 4”, firme Boeing.

Kroz konkurentske, odnose ove dve firme pokušavaju da izgrade novu generaciju raketa, koje bi trebale da zadovolje standardne uslove; fleksibilni, modularni delovi raketa koji se mogu masovno proizvoditi, brzo i lako montirati, i lako modifikovati u skladu sa potrebama korisnika.

“Cilj je bio da ukinemo potrebu za ljudskim radom koji je bio neophodan kod starijih modela raketa-nosača” kaže Frank Sietzen, direktor vladine agencije Space Transportation Association. “Ove nove rakete ne zahtevaju ogromen modifikacije između dva lansiranja, kao pređašnji modeli.” Obe firme su razvile rakete koje su građene oko uobičajenih glavnih pogonskih buster-motora, sa nosnim delom koji može da bude različit, u zavisnoti od potreba. Takođe, opcioni su i dodatni motori koji daju dodatnu snagu potrebnu kod iznošenja većih tereta u Zemljinu orbitu. Od ovih raketa se očekuju da se proizvode na standardizovanim proizvodnim linijama, sa kojih će rakete ići na takođe standardizovane procese lansiranja. Zadovoljavanjemovih zahetva očekuje se smanjenje troškova lansiranja za oko 25%, kao i smanjenje vremena između dva lansiranja – sa nekoliko meseci na nekoliko dana.

I američka armija je pokazala interes za oba programa, investirajući više od 1 milijarde dolara u razvoj, a vojska je takođe i naručilac gotovih raketa – 22 Delta 4 i 7 Atlas 5 raketa.

“1993. godine smo zastali i rekli sami sebi da moramo da se fokusiramo na to šta želimo da postignemo i kako da dođemo do tog zacrtanog cilja.” naglašava pukovnik američke avijacije Tony Taliancich (iz Evolved Expendable Launch Vehicle System Program Office) koji je jedan od pokretača projekata Atlas 5 i Delta 4. Projekti koje vodi ratno vazduhoplovstvo bi trebali da uštede oko 6 milijardi dolara između 2002. i 2020. Kompanije takođe imaju visoke ciljeve. Njihova težnja je da preuzmu deo trišnog kolača lansiranja komercijalnih datelita od evropske Arijana-e koja je glavni nosilac ovog posla, nako što je američka vlada stopirala letove komercijalnih satelita (1986. nakon udesa Challenger-a). Do tada će glavnu reč voditi francuski konzorcijum, a dodatna koknurencija dolazi iz Rusije, Kine, Japana i Indije.

“Ovo je verovatno i najvažnije lansiranje u istoriji programa Atlas”, kaže potpredsednik Lockheed Martin-a za razvoj programa Atlas 5, John Karas. Kompanija je postigla još jedan solida rekord, svi uvodni letovi raketa iz programa Atlas su bili uspešni.

Leave a Reply