Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Nova tehnika vizualizacije ćelija ljudskog organizma

Grupa američkih istraživača razvila je novu tehniku za vizualiziranjae arhitektura živih ćelija ljudskog organizma

Tim istraživača sa medicinskog fakulteta univerziteta Stanford, kome pripada i sagovornik doktor Sanjiv Sam Gambhir, razvila je revolucionarnu novu tehnologiju sa ogromnim potencijalom unapređenja moderne dijagnostike. Osnova ove nove tehnike bazira se na spektroskopiji ili načinu prikupljanja svetlosnih signala iz dubine organizma.

Metoda je slična magnetnoj rezonanci koja se već duže vreme koristi u dijagnostičke svrhe, ali za razliku od radijacije, spektroskopija prikuplja svetlosne signale. Pitamo profesora Gambhira kako ovo u praksi funkcioniše. Prvo, kaže nam, miševima se inekcijom daju posebno pripremljene  nano-čestice koje su u stanju da prepoznaju ćelije raka.

Ako sada životinju osvetlimo posebnom vrstom svetlosti, ona će uzrokovati da ove nano-čestice odgovore svetlosnim signalom druge frekvencije. Ova svetlost se emituje iz organizma i mi je prikupljamo posebnim sistemom detekcije.”

Kako su nano-čestice specifične samo za jednu vrstu molekule, a svaka vrsta nano-čestica emituje sebi svojstvenu vrstu svetlosnog signala, nova tehnologija omogućava detekciju velikog broja različitih molekula u isto vreme. Ovaj je aspekt neobično važan. “Jedan signal nam kaže da su u organizmu prisutne ćelije raka. Drugi signal u isto vreme pokaže da su u organizmu prisutne i molekule koje te ćelije izlučuju i na taj način potvrde postojanje malignih stanica. Time se valjanost rezultata jako povećava” – objašnjava doktor Gambhir.

On tumači da se ovime otvaraju nebrojene mogućnosti za ranu dijagnostiku patoloških stanja kao što je rak dojke: “Kad osoba napipa kvržicu u području dojke, ona je oko jedan centimetar u prečniku i sadrži 3 milijarde malignih ćelija . Nije teško razumeti zašto bi se mogućnost izlečenja znatno povećala kada bi se ova kvržica mogla otkriti kada se još ne može napipati i kada sadrži samo oko par stotina ćelija. Ja verujem da se naša nova tehnologija vremenom može unaprediti do te mere da postane dovoljno osetljiva da se njome otkrije mali broj malignih ćelija.”

Gambhir za kraj dodaje kako bi nova tehnologija, ukoliko prođe uspešno kroz klinička ispitivanja na ljudima, mogla postati rutinska dijagnostička procedure na ljudima za samo tri godine. Originalna studija objavljena je u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Leave a Reply