Tehno - Nauka

Nova tehnologija proizvodnje struje iz geotermalnih izvora

Ljudi širom sveta već vekovima koriste vodu zagrejanu u vreloj utrobi zemlje, od opuštanja u izvorima vruće vode do proizvodnje struje za gradove. Kupke u takvim izvorima vode na ostrvu Beppu na jugu Japana datiraju iz 8. veka.

Danas, 12 vekova kasnije, jedna američka kompanija čiji je osnovni cilj proizvodnja čište energije iz tog nepresušnog izvora, nastoji da snagu pare u svom novom energetskom komplesu nazvanom Thermo, u saveznoj državi Utah iskoristiti za proizvodnju velikih količina struje.

Korišćenjem geotermalna energije u Sjedinjenim Američkim Državama za sada se proizvedi samo oko 1 procenat elektro-energije, najviše zbog toga što su podzemne vode visokih temperatura ograničene na područja gde se nalaze, ili su se nekada nalazili, aktivni vulkani.

Prema rečima Craiga Higginsona, direktora kompanije Raser Technologies u saveznoj državi Utah, količine struje proizvedene korišćenjem podzemnih voda će rasti: “Moguće je, sa resursima i tehnologijom koju imamo, proizvesti više od trećine elektro-energije koja je potrebna našoj zemlji.” Dosadašnji pogoni za korišćenje geotermalnih izvora, kao što je jedan od njih u saveznoj državi California, zahtevali su velika ulaganja, izgradnja je trajala od 5 do 8 godina i mogli su koristiti samo vodu visokih temperatura.

Stručni tim kompanije Raser Technologies, kako kaže gospodin Higginson, uspeo je da osmisli i izgradi tehnološki potpuno novi pogon snage od 10 megavata koji koristi vodu znatno niže temperature: “Mi imamo mogućnosti da proizvodimo struju koristeći vodu malo topliju od kafe koju svakodnevno pijete, što uveliko menja osnovne postavke korišćenja geotermalne energije.”

Kako?

U najkraćem, vrela voda iz podzemnog izvora dovodi se do postrojenja u kojem zagrejava rashladnu spiralu, stvarajući pri tome vodenu paru koja zatim pokreće turbinu koja proizvodi električnu energiju.

Gospodin Higgins tvrdi da postoji još jedna prednost: “Mi ne trošimo vodu iz zemlje, mi je posuđujemo. Crpimo vodu, propuštamo kroz naš sistem i ponovno je vraćamo u zemlju.” Prestavnici kompanije Raser Technologies tvrde da takvim procesom na mnogo više mesta u svetu geotermalna energija može biti brzo i ekonomično korišćena.

Benjamin Barker, potpredsednik kompanije, uveren je da je takva vrsta proizvodnje elektro-energije budućnost: “Na ovaj način otvaraju se ogromne mogućnosti proizvodnje elektro-energije, kako ovde kod nas, tako i u svetu. Iskorišćavanje geotermalne energije može biti ogroman doprinos nacionalnim potrebama za energijom. Mi više nismo ograničeni na na dva, ili tri prostora na ivici takozvane pacifičke ploče, geološki aktivnog područja u Americi.”

Proizvodni kompleks Raser Technologies u saveznoj državi Utah sa 50 jedinica izgrađen je samo za godinu dana i iz njega se električnom energijom snabdeva 15.000 domaćinstava u kalifornijskom gradu Anaheim. I geolog Kermit Witherbee iz američkog Ministarstva za iskorićenje i očuvanje nacionalnog prirodnog bogatstva, ocenjuje da bi tehnologija modularnih proizvodnih jedinica, kakvu je razvio Raser Technologies, mogla biti budućnost korišćenja geotermalne energije: “Ta tehnologija sama po sebi je prednost. U razvoj projekta možete krenuti jednom bušotinom čijom vodom u jednom pogonu proizvodite struju, vraćate uloženi novac, ostvarujete profit i ponovo ga ulažete u novu bušotinu, odnosno proizvodnu jedinicu.”

Geotermalna energija se smatra jednim od najpouzdanijih izvora obnovljive energije. Toplina zemljine unutrašnjosti je tu hiljada godina, i danju i noću, bez obzira na vremenske prilike. Tu energiju Sjedinjene Američke Države koriste više od ijedne druge zemlje i mogle bi to korištenje udvostručiti ili utrostručiti u narednih deset godina. Kompanija Raser Technologies se već širi, gradi 9 novih postrojenja Sjedinjenim Državama, a planira i proširenje po celom setu.

Leave a Reply