Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Nova vrsta Solarnih kolektora

Naučnik iz SAD razvio je novi način proizvodnje goriva za gorive ćelije koji bi omogućio domaćinstvima da “skladište” solarnu energiju i proizvode struju za osvetljenje i rad kućnih aparata i noću. Novi katalizator pomoću solarne energije proizvodi kiseonik i vodonik koje gorive ćelije koriste za proizvodnju struje, istovremeno trošeći mnogo manje energije nego dosadašnjim načinima.

Sa ovim katalizatorom korisnici se mogu osloniti na struju koju proizvode solarni kolektori, rekao je profesor sa Tehnološkog instituta u Massachusettsu (MTI) koji je razvio novi materijal.

Ako možete da imate energiju samo dok sija sunce onda imate problem. Upravo zato, po mom mišljenju, solarne ćelije nisu prodrle na tržište“, rekao je Daniel Nocera, profesor energetike na MTI-u, u razgovoru u njegovom uredu u Cambridgeu, u državi Massachusetts.

“Ako mogu da se osiguraju mehanizmi za skladištenej energije onda možemo bez prestanka  da proizvodimo energiju i onda ćemo moći da razgovarmo o upotrebljivosti solarne energije”.

“Ja mogu da pretvorim sunčevo svetlo u hemijsko gorivo i sada mogu da koristim solarnu energiju i noću”, napisao je Nocera za časopis Science. Nocera još nije konstruisao svoj sistem u punoj veličini, ali je najavio da bi tehnologija za prilagođavanje sistema domaćinstvima mogla da bude spremna i za manje od jedne dekade. Zamisao na kojoj je radio 25 godina došla je od razmatranja na osnovu načina na koji biljke čuvaju sunčevu energiju, objasnio je Nocera.

Leave a Reply