Tehno - Nauka

Nove ruske rakete prebaciće teret na Mesec

Dva velika kosmička projekta odjednom razrađuje Rusija. To je nova generacija brodova Sojuz i principijalno nov kosmički sistem sa nosačem raketa Rus-M. Strtni poligon za njega će izgraditi na Dalekom Istoku. Odatle su u perspektivi mogući pilotirani letovi na Mesec.

Odluka o formiranju novog industrijsko-transportnog kosmičkog sistema bila je doneta još 2006. godine. Već 20 godina kasnije Rusija će moći da osvaja ne samo orbitu, već i Mesec, čak i Mars. Sada ruski raketni inženjeri projektuju ne samo polifunkcionalni teški brod nove generacije težine preko 20 tona, već i lake letelice za letove na MKS, rekao je u intervjuu za Glas Rusije zamenik rukovodioca Federalne kosmičke agencije Aleksandar Lopatin.

Trenutno se izvode letačke probe nosača raketa Sojuz-2 sa poboljšanjim karakterisikama. U tim raketama se koriste samo ruski agregati i sistemi, kao i snažniji motori i digitalni sistem upravljanja. Za početak letačkih probi se priprema nosač raketa Sojuz-2 lake klase.

Što se tiče teškog broda, za njega će izgraditi novu raketu. Rusija već ima Zenite sa velikom nosivošću. Upravo oni će poslužiti kao prototip za rakete Rus-M, saopštio je analitičar lista Novosti kosmonautike Igor Lisov.

Potrebna je nova raketa pošto se pretpostavlja da će novi brod biti mnogo teži od Sojuza. On će voziti više ljudi i više tereta, biće komforniji. Potreban je novi startni kompleks, radi toga će izgraditi kosmodrom Vostočni.

Izgradnja Vostočnog u Amurskoj oblasti će započeti već ovog leta. On će se nalaziti nedaleko od kosmodroma Svobodni, koi su pustili u rad 2007. godine. Mesto nije bilo odabrano slučajno. Novi startni kompleks se nalazi na istoj širini kao i Bajkonur, što će omogućiti da se bez problema leti na MKS iz Rusije, a ne iz Kazahstana, dok su sa ruskog Plisecka takvi letovi nemogući. Samim tim će biti osiguran nezavisni dostup RF u sve vidove orgita, istakao je zamenik rukovodioca Federalne kosmičke agencije. Moguće da će sa dalekoistočnog kosmodroma startovati ne samo Rus-M, već i Angara. Nije nevažno to što će izgradnja dati pozitivan impuls razvoju čitavog Dalekoistočnog regiona: tamo će se pojaviti nekoliko preduzeća za sklapanje i razradu raketa, proizvodnju kiseoničko-azotnih i vodoničnih smesi. Sa takvim tehnološkim perspektivama Rusija može da izgradi kosmičku bazu na Mesecu i da odustane od MKS, uveren je Igor Lisov.

MKS će živeti do 2020. godine. Zatim će morati da se potopi, zato što će zastereti moralno i fizički.

Projekat novog broda koji će zameniti legendarne Sojuze bio je utvrđen prošle godine. Prve bespilotne probe planirane su za 2015. godinu, pilotirane za 2018. A za manje od mesec dana međunarodnoj zajednici će biti predstavljena maketa pilotiranog kosmičkog broda zajedno sa raketom Rus-M na 10. Međunarodnom avijaciono-kosmičkom salonu MAKS-2011.

Leave a Reply