Tehno - Nauka

Novi detalji o meteoru iz Čeljabinska

 

Snimak asteroida koji je eksplodirao iznad Čeljabinska u Rusiji i povredio više od 1.000 ljudi, prošle godine se brzo proširio internetom.

Za razliku od drugih svemirskih objekata koji prolaze blizu Zemlje (NEO), putanja asteroida je precizno zabeležena, a ostavio je i fragmente koji pružaju naučnicima retku mogućnost da proučavaju njegov nastanak.

meteorit (2)

Sada istraživači iz Japana veruju da se “lopta iz Čeljabinska” sudarila sa drugim asteroidom pre više od 290 miliona godina.

Otkriće bi astronomima moglo da pruži uvid u dugovečnost drugih asteroida koji su i dalje pretnja Zemlji.

Analiza minerala pod nazivom jadeit koji je bio deo fragmenata prikupljenih posle eksplozije, pokazala je da je telo asteroida ranije udarila u drugi, veći asteroid pri brzini od oko 4.800 km/h.

Proračunom brzine kojom je jadeit očvrsnuo, tim je mogao da odredi da se asteroid formirao posle udara.

https://www.youtube.com/watch?v=SMnZr5DDRlA

“Udar je možda podelio asteroid iz Čeljabinska od njegovog matičnog tela i poslao ga ka Zemlji”, kaže vođa istraživanja Šin Ozava sa Univerziteta u Tohokuu u izveštaju objavljenom ove nedelje u žurnalu Scientific Reports.

Najveći deo asteroida širokog 20 metara koji je “prozujao” iznad Čeljabinska na jugozapadu Sibira 15. februara 2013. je spaljen zbog toplote koja se razvila njegovim ulaskom u Zemljinu atmosferu pri brzini od 67.600 km/h. Ipak, neki njegovi delovi su preživeli.

Asteroid je putovao brzinom gotovo 60 puta većom od brzine zvuka i eksplodirao oko 30 km iznad tla, čime je oslobodio energiju jednaku 30 atomskih bombi koje su razorile Hirošimu u Drugom svetskom ratu.

Od siline udara, talasi koji su se prenosili vazduhom uništili su zgrade i polupali sve prozore.

Više od 1.000 ljudi je tada povređeno.

Jadeit, jedan od minerala koji sačinjava žad, formira se isključivo pod ekstremno visokim pritiskom i visokom temperaturom.

Oblik jadeita koji je pronađen u meteoritima iz Čeljabinska pokazuje da je glavno telo asteroida bilo barem 150 metara u prečniku.

Naučnici i dalje proučavaju njegove fragmente i računaju preciznu putanju do Zemlje.

Ipak, njegova eksplozija iznad Čeljabinska je tek druga najmoćnija u zabeleženoj istoriji.

Prva se dogodila 1908. kada je (pretpostavlja se) asteroid navodno razorio područje od oko 2.000 kvadratnih kilometara i sravnio čak i stabla drveća u blizini Potkamena Tunguska reke u Sibiru. Time je oslobodio energiju ekvivalentnu eksploziji 1.000 atomskih bombi koje su pale na Hirošimu.

Izvor: B92

Leave a Reply