Tehno - Nauka

Novi nanopokrov iz Tomska

Tomski naučnici su nas obradovali novim pronalaskom: izumeli su nanopokrov koji povećava rok upotrebe proizvoda od aluminijuma, magnezijuma, titana i cirkonijuma, štiteći ih od korozije i utičući na njihovo manje habanje.

Ovi metali se široko primenjuju u avijaciji. Bez njih se ne može u proizvodnji automobila, izgradnji mašina i građevinskoj industriji. Nova obrada im pridaje nova svojstva. Na primer, aluminijum postaje 4,5 puta čvršći i tvrđi od kaljenog čelika. Pojavljuje se nizak električni otpor, odlična protivzapaljiva i dekorativna svojstva, visoka termička otpornost.

Naučnici iz Nacionalnog istraživačkog Tomskog državnog univerziteta tehnologiju nanopokrova ocenjuju kao tehnologiju koja mnogo obećava, kaže rukovodilac grupe inovatora, doktor hemijskih nauka, profesor TDU Anatolije Mamajev:
To su pokrovi amorfne i nanostrukture, porozni. Pore su od jedne stotine do desetine mikrona, mogu se regulisati. Ovo dozvoljava dobijanje čvršćeg pokrova. Metoda omogućava izradu pokrova različitog sastava i funkcije. Dakle, dobija se nova klasa metalnih neorganskih pokrova, šira od metalnih i polimernih.
Ekipi naučnika iz Tomska pošlo je za rukom i da napravi specijalizovane izvore napajanja, koji u mnogome smanjuju potrošnju električne energije. Proizvodi od metala i delovi za mašine, naravno, imaju različitu namenu. A i radiće u različitim uslovima. Međutim, nakon što su na njih naneti vrlo tanani, ali čvrsti slojevi nanometerije, svi oni podjednako dobijaju novi, bolji kvalitet. Pritom se osim svega ostalog, povećava i ekološka čistoća proizvoda, vrlo bitan pokazatelj.
Stručnjaci ovu tehnologiju nazivaju „opštemehanograditeljskom“ zato što ona odgovara praktično svim oblastima proizvodnje u kojima se primenjuju aluminijum, magnezijum, titan i cirkonijum i njihove legure. Industrijalci iz različitih zemalja već pokazuju veliko interesovanje za najnovije nanopokrove. Vode se pregovori o isporuci s ruskim i inostranim kompanijama, već ima preko dvadeset potencijalnih partnera. Poslato je nekoliko uzoraka u Francusku i Indiju. Potpisan je ugovor s kompanijom, koja pravi infracrvene grejače, pri čemu su naučnici konstruisali gornji pokrov za panele upravo s takvim osobinama i u boji koje je hteo naručilac. Uskoro će proizvod biti predstavljen ruskim železničkimpreduzećima.
Ovaj pronalazak predstavlja već treće dostignuće hemičara TDU ove godine. A razradom opreme i realizacijom pronađene tehnologije nisu se bavili sami naučnici, već malo preduzeće «Sibspark» – rezident Specijalne ekonomske zone i po tipu usvajanja nove tehnike, koja uspešno radi u Tomsku.

Leave a Reply