Tehno - Nauka

Novi NASA koncept lunarnog vozila

Tim naučnika NASA-e, američke agencije za svemirska istraživanja, uveliko testira novo vozilo kojim bi astronauti jednog dana mogli mnogo brže i sigurnije da se kreću po površini Meseca i detaljno istražuju negovu površinu.

Novi lunarni rover, ili kamionet, u NASA-i ga nazivaju „pustinjski pacov“ je vozilo kakvo ranije nije viđeno. To vozilo sa 6 pari točkova nezavisnog pogona i okretanja u svim pravcima, pokretano energijom baterija velikog kapaciteta, po kamenjaru zapadne Arizone, vrlo sličnom mesečevoj površini kreće se bez poteškoća.

„Testiramo do sada osmišljena rešenja….“ – kaže Doug Craig, jedan od NASA-inih analitičara i dodaje: „Jedan od primarnih elemenata našeg prototipa je hermetizovana kabina u kojoj će astronauti moći  da provedu duže vreme, preći veću udaljenost, ostati više dana i noći daleko od baze.“

Lunarno vozilo koje su koristili astronauti programa Apollo početkom sedamdesetih godina u suštini je bio ogoljeni džip samo za kratak „izlet.“ U hermetizovanoj kabini “pustinjskog pacova” članovi posade neće nositi svemirska odela. Kada budu izlazili napolje da prohodaju mesečevom površinom, moraće da prođu kroz jednu među-komoru i „uskoče“ u svemirska odela pričvršćeno na spoljnoj strani kabine.

Leave a Reply