Tehno - Nauka

Novi raketni motor se rađa u Energomašu

Naučno-proizvodno udruženje Energomaš Valentin Gluško i dalje ostaje vodeće rusko preduzeće u raketnom konstruisanju motora. Danas perspektive firme treba videti u sopstvenom sistemu pripreme kadrova koji se stvara i proizvodnji serije motora RD-191 za novi nosač Angara.

Danas osnovu proizvodnog programa fabrike čini RD-180 – motor namenjen za korišćenje na američkoj raketi-nosaču Atlas-V. Stvoren na osnovu supersnažnog četvorokomornog RD-170 za Energiju, RD-180 može se nazvati pojasom za spasavanje za Energomaš: preko 60 ovih motora isporučenih u SAD na proleće 2012. godine dalo je vrlo primetni deo opšteg prihoda.

Osim RD-180, Energomaš nastavlja serijsku proizvodnju motora za rakete Zenit – RD-171 predstavlja pomalo usavršenu verziju RD-170, ali budućnost Energomaša se sastoji u drugom motoru – RD-191 za perspektivni nosač Angara.

O stanju progama RD-191 za Glas Rusije govorio je zamenik izvršnog direktora Energomaša, glavni inženjer preduzeća Vladimir Čvanov:

Motor je u potpunosti obrađen, on je prošao već oko 120 proba i spreman je za korišćenje. To je motor sa jednom komorom, namenjen za korišćenje u sastavu univerzalnih raketnih modula. Takva konstrukcija omogućava da se pravi nosač bilo koje potrebne snage. Danas je stvar samo na izgradnji startnog kompleksa i početku letnjih ispitivanja nosača Angara.

RD-191 takođe je napravljen uz korišćenje iskustva rada na RD-170 i RD-180. Jedna od važnih prednosti ovog motora je mogućnost smanjenja kapaciteta do 30% od nominala što je rekord za raketne motore koji rade pri atmosferkskom pritisku na nivou mora.

Letnje probe Angare treba da započnu 2013. godine, do tada će se u Plisecku zaršiti radovi na stvaranju novog startnog kompleksa. Ako sve krene po planu, od 2014-15. godine na pleća Angare će leći sve veće opterećenje u osiguranju ruskog kosmičkog programa i međunaordnih komercijalnih lansiranja. I u tome je garancija budućnosti Energomaša i traženosti njegovih motora.

Leave a Reply