Tehno - Nauka

Novo tehno-oružje za ruske obaveštajce

Ruska vojska se oprema sopstvenim bespilotnim letelicama. One mogu da obavljaju ne samo obaveštajne aktivnosti, već i da nanose udarce protivniku. Od 2014. godine u vojnim jedinicama obaveštajaca pojavila se nova struktura – četa operatera bespilotnih letelica. Na Altaju borci ove prve čete u praksi uvežbavaju teoretska znanja koja su stekli u školskim jedinicama.

Ruske taktičke bespilotne letelice serije „Granat“ teške su nekoliko kilograma. Transportuju se u malim koferima. Telo letelice je od kevlara i pokriveno je epoksidnom smolom. Tako da radari ne mogu da ga otkriju. Elektromotor radi toliko tiho da se bespilotna letelica u letu praktično ne čuje. Međutim, glavna stvar u aparatu je specijalna oprema. Ona je toliko složena i skupa da ovaj aviončić košta otprilike kao 50 putničkih automobila srednje klase.

bespilotne-letelice

Radijus dejstva aparata je skoro 10 kilometara. U vazduhu može da se nalazi do sat vremena. A ukoliko treba, može da poleti i na -30 stepeni, i na +40. Za pola sata rada ove male bespilotne letelice u neprijateljskoj pozadini mogu da prikupe više informacija nego četa obaveštajaca za ceo dan, kaže komandir čete bespilotnih letelica Dmitrij Ivanov: Njihove mogućnosti su mnogo veće nego što smo očekivali. Ovi aparati su 100% opravdani. Za sebe otkrivamo ogromne mogućnosti takvih aviona.
Bespilotna letelica se lansira s bilo kog mesta. Nije joj potrebna poletna staza. I za dvogled i za videodetektor kamere je skoro nemoguće da uhvate aviončić. On je kao mala ptica koja lebdi na nebu na granici vidljivosti ljudskog oka. Protivnik najčešće ni ne podozreva da ga neko prati.

Sad u naoružanju čete bespilotnih obaveštajaca postoje tri različita modela. Ali, uskoro ruska vojska treba da dobije nove, savršenije komplekse. Oni će već biti opremljeni motorom s unutrašnjim sagorevanjem. Ove jače bespilotne letelice će moći da nose različite vrste naoružanja. Tako da neprijatelj ne samo da će moći da bude otkriven, već će odmah moći da se razoruža.

Leave a Reply