Tehno - Nauka

Novosibirski naučnici proizvode jeftine solarne baterije

Jedinstvenu tehnologiju izrade solarnih baterija smislili su stručnjaci novosibirske inovacione kompanije SAN. U novembru naučnici će predtaviti inovciju na moskovskom nanoforumu, a naredne godine na najvećoj specijalizovanoj izložbi u Minhenu. Kako je rekla direktor grupe kompanija SAN Natalija Stasjuk, tehnologija će izvesti prevrat u oblasti solarne energetike.

SAN je jedina kompanija u Rusiji koja se bavi razradom i proizvodnjom nanomastila i nanoštampe. I sada ona testira revolucionarnu tehnologiju. Fotoelementi solarnih baterija mogu se nanositi u obliku boje, štampati na odgovarajućim površinama. Kao osnova umesto tradicionalnih silikonskih ploča za to može da se koristi nanomaterijal. I to je takođe svojevrsna revolucija. Ako tradiocionalna solarna baterija zahteva direktno dospevanje zraka, za nanostrukture pravi ugao nije principijalan, i baterija može da izrađuje električnu energiju čak kada se nalazi u senci.

Sličnih tehnologija poput onih koje su razradili naučnici SAN u svetu nema. Mada sama po sebi ideja štampanja solarnih baterija nije nova. Pre dve godine Australijska državna organizacija naučnih i primenjenih istraživanja objavila je da je proizvela bateriju na polimerskoj osnovi po tehnologiji koju primenjuju prilikom štampe novčanih banknota. Ipak efektivnost polimerskih baterija ispostavila se za 5% niža nego klasičnih silikonskih. Kako tvrdi Natalija Stasjuk, u Novosibirsku pažljivo su izučili iskustvo australijskih kolega i otkrili u njihovoj inovaciji niz nedostataka.

Uglavnom se koristi metod hemijskog hlađenja gasne faze – plazmeni ili drugi slični metod. On se primenjuje ograničeno zbog visoke cene opreme, složenosti tehnološkog procesa i nedovoljne produktivnosti. Sve to dovodi do uvećanja cene konačnog proizvoda.

Svih ovih nedostataka nema u našoj tehnologiji proizvodnje. Kompanija SAN ne izlazi prvi put na poziciju lidera u oblasti inovacija. U novembru prošle godine inivatori SAN predstavili su prvi štampač koji ume da štampa na vodi. Kao primer sliku u boji naneli su na tečnost unutar obične tacne.

Nova razrada novosibirskih naučnika omogućiće da se, na primer, solarne baterije odštampaju na krovu automobila. A to je već revolucija u automobilskoj proizvodnji.

Leave a Reply