Tehno - Nauka

Nuklearke i klimatske promene

Third MilleniumU govoru koji je održao u Londonu u utorak ujutru, britanski premijer Gordon Braun je rekao da zemljama koje ne vladaju nuklearnom tehnologijom treba pružiti međunarodnu pomoć da bi to postigle – jer će im to omogućiti da odgovore na izazove klimatskih promena.

Premijer Braun je u svom govoru izdvojio Iran, kao probni slučaj za rešavanje pitanja da li se takav cilj može postići mirnim putem.

Pravo i neprihvatljiva praksa

Premijer Braun je rekao da je jedini način na koji buduće generacije neće biti suočene sa opasnošću nuklearnog rata, je stvaranje sveta u kojem će sve zemlje s poverenjem u druge odbiti atomsko oružje znajući da im ono nikad neće biti potrebno.

‘Verujem da je ovo vreme za zajedničku akciju i preduzimanje sledećeg koraka na planu izgradnje poverenja. Jer, mi živimo – što znaju svi prisutni – u presudnom vremenu. Suočeni smo sa opasnošću novog i riskantnog nuklearnog doba novih atomskih država pa čak možda i nedržavnog atomskog oružja. Nekada je bilo pet nuklearnih sila. Danas ih skoro dvostruko više. Postoji opasnost da će ih biti još mnogo više. Širenje atomskog oružja je naša neposredna briga i samo zato, vreme je da delujemo’, rekao je premijer Braun.

On je ujedno poručio Iranu – govoreći o toj zemlji kao probnom slučaju saradnje u razvoju mirnodopskih atomskih programa u svetu – da isto kao i svaka druga zemlja ima pravo da razvija program ovladavanja nuklearnom energijom.

Dodao je međutim, da je tekuća aktivnost Teherana na nuklearnom planu neprihvatljiva i da zato iranske vlasti moraju da prihvate strožiju kontrolu organa UN-a.

Iran, kao i svaka druga zemlja ima pravo da razvija program ovladavanja nuklearnom energijom ali je tekuća aktivnost Teherana na nuklearnom planu neprihvatljiva
Gordon Braun

Takva kontrola bi, zaključio je britanski premijer, pružila garancije da Iran neće razviti atomsko oružje.

BBC-jev diplomatski urednik kaže da se čini da je britanski premijer ovom porukom želeo da pruži ohrabri Iran, u trenutku kada nova Obamina administracija u SAD nagoveštava novu fleksibilnost u odnosima sa Teheranom.

Pomoć ponuđena pre tri i po godine

Dejvid Kej, bivši šef tima inspektora UN-a za naoružanje, rekao je BBC-ju da ponuda Zapada Iranu stoji već duže kad je reč o pomoći u razvoju nuklearnog programa u mirnodopske svrhe – pod uslovom da Teheran ne koristi tehnologiju obogaćivanja uranijuma kao osnovu za proizvodnju atomskog oružja.

Problem je u tome što iranska vlada ne smatra (argumentaciju Zapada) dobrom i kako se približavamo iranskim izborima u junu, teško je poverovati da će Iranci naglo odustati barem od onih stavova koje je predsednik Ahmadinedžad istakao kao ključna pitanja tokom svog mandata’
Dejvid Kej, bivši inspektor UN za naoružanje

‘Zapad ponavlja tu argumentaciju u razgovorima sa Iranom u protekle tri i po godine, i mislim da je to dobra argumentacija. Problem je u tome što je iranska vlada ne smatra dobrom, i kako se približavamo iranskim izborima u junu, teško je poverovati da će Iranci naglo odustati barem od onih stavova koje je predsednik Ahmadinedžad istakao kao ključna pitanja tokom svog mandata’, ocenio je Dejvid Kej u programu BBC-ja.

Ponovljena ‘velikodušna’ ponuda

Podršku obnovljenoj inicijativi premijera Brauna dao je i njegov ministar odbrane Džon Haton, gostujući u programu BBC-ja.

‘Ovo je ponovljena, izuzetno velikodušna ponuda koja je na stolu (već neko vreme). Iranu se nudi pomoć u razvoju programa ovladavanja atomskom energijom na način koji ne ugrožava sporazum o neširenju atomskog naoružanja. Mislim da je ta ponuda vrlo opipljiv primer da smo mi još spremni da se angažujemo zajedno sa iranskom vladom i pokušamo da nađemo razuman put iz trenutnog ćorsokaka. Mislim da trenutna blokada ovog pitanja u našim odnosima destabilizuje ceo region – a gledano iz svetske perspektive, iskreno verujem da postoji opasnost od širenja atomskog naoružanja i to je upravo ono o čemu govorimo kad govorimo o iranskom atomskom programu’, rekao je BBC-ju britanski minsitar za odbranu Džon Haton.

Leave a Reply