Tehno - Nauka

Nuklearni centar u Sarovu: od Car bombe do superlasera i superkompjutera

U Sarovu, koji je u vreme Sovjetskog Saveza bio supertajni zatvoreni grad Arzamas-16, počinje da se gradi laserski uređaj „UFL-2M“, koji treba da ostvari novi proboj u istraživanju mogućeg dobijanja komercijalno isplative energije iz nuklearne fuzije.

Izgradnja novog superlasera koštaće 45 milijardi rubalja (oko 1,5 milijardi dolara). Kompleks u okviru koga će laser raditi i koji će biti smešten van strogo čuvanih granica zatvorenog grada, imaće širinu dva fudbalska terena i visinu desetospratnice.

Kako je za „Russia Beyond the Headlines“ izjavio rukovodilac Ruskog federalnog nuklearnog centra za eksperimentalnu fiziku, akademik Radij Iljkajev, snaga novog laserskog uređaja biće 2,8 megadžula, što je više od sličnog uređaja u SAD i novog lasera koji se trenutno gradi u Francuskoj. „Naučni kompleks koji pravimo oko novog lasera namenjen je eksperimente vezane za termonuklearnu fuziju. Moguće primene su i odbrambene, ali i civilne. Zbog toga je već izbor lokacije morao da bude takav da ne omete moguće učešće stranih stručnjaka“, izjavio je Iljkajev.

Ovde, u supertajnom gradu Arzamas-16, koji za vreme Sovjetskog Saveza nije postajao na karti, 50-ih godina 20. veka razvijena je najjača termonuklearna (hidrogenska) bomba na svetu, poznata kao „Car bomba“. Projektom je rukovodio slavni akademik Andrej Saharov. Mnogi smatraju detonaciju ove bombe na arktičkom ostrvu Nova Zemlja 1961. godine kritičnom tačkom Hladnog rata.

Danas se naučnici iz Sarova bave održavanjem nuklearnog arsenala Rusije i njegovom bezbednošću. Ovde se razrađuje novo oružje visoke preciznosti i vode se istraživanja za mirnu primenu nuklearne energije. U nuklearnom centru radi više od 18 hiljada stručnjaka: fizičara i matematičara, inženjera i programera.

Nova era razvoja nuklearnog potencijala Rusije počela je u Sarovu kada su u gradu ove godine počeli da razvijaju i superkompjutere za nuklearno oružje i kompjutere za civilnu primenu, kao i sav neophodan softver. Istovremeno se usavršavaju metode kompjuterskog modeliranja. Prema rečima Sergeja Kirijenka, direktora državne korporacije „Rosatom“, koja pod svojom kontrolom ima celokupnu nuklearnu industriju Rusije, ovaj prodor je od izuzetne važnosti za razvoj odbrambene moći Rusije, kao i za status zatvorenih gradova. „Ukupan kapacitet superkompjutera u dva državna nuklearna centra, u Sarovu i Snežinsku, iznosio je 2011. godine 2 petaflopsa i može se uporediti sa procesorskom snagom koja stoji iza nuklearnog oružja u SAD“, izjavio je Kirijenko.

Centar u Sarovu planira da do 2020. godine poveća svoje procesorske kapacitete na 1 egzaflops. Za sada nuklearni centar pokreće i komercijalnu proizvodnju superkompjutera. Pošto je iz budžeta dobio sredstva u visini od 1,6 milijardi rubalja, centar planira da u najskorije vreme napravi 30 mašina. Cena jednog kompjutera od 1 teraflopsa iznosi oko 2 miliona rubalja (oko 62 hiljade dolara). (izvor: Ruska reč)

Leave a Reply