Tehno - Nauka

Mišljenje Oak Ridge nacionalne laboratorije o “Fermi” Arhitekturi za nove superkompjutere

Oak Ridge superkompjuter fokusira se na NVIDIA GPU računarsku tehnologiju kako bi dostigao nivo performansi jači od današnjih najbržih superračunara

Oak Ridge nacionalna laboratorija (ORNL) je danas najavila planove za novi superkompjuter koji će koristiti CUDA™ GPU arhitekturu, sledeće generacije iz kompanije NVIDIA® kodnog naziva “Fermi”. Očekuje se da će ORNL superkompjuteri, koji se koriste u istraživanjima u oblasti energije i klimatskih promena, biti deset puta jači od danas najbržih superračunara.

Jeff Nichols, ORNL direktor laboratorije za računarstvo i računarske nauke, pridružio se jednom od suosnivača kompanije NVIDIA, koji je i CEO Jen-Hsun Huangu, na konferenciji tokom njegovog ključnog izlaganja na NVIDIA GPU tehnološkoj konferenciji. On je prisutnim istraživačima i developerima, kojih je bilo 1400, rekao da će „Fermi”omogućiti značajan naučni proboj koji bi bio nemoguć bez nove tehnologije.

„Ovo bi bila prva koprocesorska arhitektura koju je OAK Ridge razvio za otvorenu nauku i veoma smo uzbuđeni povodom mogućnosti koje ona otvara za rešavanje ogromnih naučnih izazova”, istakao je Nichols. „Uz pomoć NVIDIA tehnologije, Oak Ridge nudi razvoj računarske platforme koja će doneti novi viši nivo računarstva u narednih deset godina.”

ORNL je takođe najavila da će raditi na stvaranju Hybrid Multicore konzorcijuma. Ciljevi ovog konzorcijuma su rad sa developerima velikih naučnih kodova kako bi pripremili aplikacije za rad na sledećoj generaciji superkompjutera baziranih na GPU.

„Prve dve generacije CUDA GPU arhitekture omogućile su kompaniji NVIDIA da napravi realan proboj na polju naučnog računarstva, donoseći dramatičan porast performansi na širokom spektru aplikacija”, kaže Bill Dally, glavni naučnik kompanije NVIDIA. „’Fermi’ arhitektura je istinski motor nauke i uz pomoć nacionalnih istraživačkih institucija kao što je ORNL, mogućnosti su neograničene.”

Leave a Reply