Tehno - Nauka

Obeležavanje Dana nauke 10. jul

Povodom Dana nauke, koji se u Republici Srbiji obeležava 10. jula (dan rođenja Nikole Tesle), Centar za promociju nauke organizuje nekoliko aktivnosti u cilju približavanja naučnih disciplina najširoj јavnosti.

Ovogodišnja tema Dana nauke je astronomija i u cilju njene promocije, Centar organizuje besplatne posete Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari, koja ove godine obeležava 125 godina postojanja.

Posetioce očekuje šetnja krugom opservatorije, upoznavanje sa arhitekturom objekta i posmatračkim paviljonima. Kroz istoriju ove institucije, njenu ulogu, značaj i domete vodiće vas naši poznati astronomi.

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave za ovaj besplatni naučni izlet putem sajta www.dannauke.cpn.rs. Prevoz je organizovan u terminima od 17 i 19 sati sa platoa ispred Skupštine grada Beograda.

Ukoliko dolazite sopstvenim ili gradskim prevozom (autobuska linija 65), adresa je Volgina br. 7.

Astronomska opservatorija na Zvezdari je kompleks od izuzetnog arhitektonskog, umetničkog i nacionalnog značaja. S obzirom na to da je vremenom praktično postala deo šireg centra grada i da zbog gradske svetlosti više ne može u potpunosti da služi svojoj osnovnoj nameni, Centar je podržao inicijativu da ona preraste u Muzej astronomije.

Prva ustanova kod nas za „posmatranje zvezda“ nastala je 1887. kao plod zalaganja prof. Milana Nedeljkovića, započevši svoj rad sa svega tri instrumenta. Postepeno se razvijala početkom 20. veka, a od 1929. do 1932. trajala je izgradnja objekata koje je projektovao arhitekta Jan Dubovi. Astronomska opservatorija predstavlja prvi kompleks modernističke arhitekture u Beogradu. Upravo po zvezdarnici, gradska opština, koja se do tada zvala Veliki Vračar, dobila je ime Zvezdara.

Na Dan nauke, Centar za promociju nauke u Galeriji nauke i tehnike SANU-a od 18 sati organizuje tribinu „Lov na Higsov bozon: Da li je uhvaćena božja čestica“, posvećenu aktuelnom velikom naučnom otkriću.

 

Istražite više na: www.dannauke.cpn.rs

2 thoughts on “Obeležavanje Dana nauke 10. jul

 1. Božidar Žakula

  Pozdravljam aktivnosti Centra za promociju nauke, povodom Dana nauke.
  Napominjem da će, istog dana u utorak, 10. jula 2012. u 18.00 h u Muzeju nauke i tehnike, Skender-begova 51, Beograd biti održana tribina:

  N i k o l a T e s l a i 2 1 . v e k
  povodom 10. jula dana rođenja Nikole Tesle i 120 godina od posete Nikole Tesle Beogradu.

  PROGRAM:
  – Uvodna reč i moderacija: Radivoje Filipović
  – Predavanje: Nikola Tesla i 21. vek – Teslin doprinos savremenim elektronskim komunikacijama, prof. Božidar Radenković, FON
  – Projekcija filma: O životu Nikole Tesle (15 minuta)

 2. Aca

  Astronomska opservatorija na Zvezdari i treba da preraste u Muzej astronomije jer je opremljena uređajima koje je Jugoslavija dobila od Nemačke kao reparaciju za ratnu štetu posle Drugog svetskog rada.

Leave a Reply