Tehno - Nauka

Obeležavanje Svetskog dana statistike

Republički zavod za statistiku saopštio je juče da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) proglasila 20. oktobar Svetskim danom statistike, a ovaj dan se prvi put obeležava u 192 države članice.

U saopštenju se navodi da se uloga UN u oblasti statistike ogleda u promovisanju razvoja i poboljšanju uporedivosti podataka nacionalnih statistika, kao i u koordinaciji rada specijalizovanih statističkih agencija.

Proslavom Svetskog dana statistike promovišu se misija i osnovni principi globalnog statističkog sistema na nacionalnom i međunarodnom nivou radi jačanja svesti i poverenja javnosti u zvaničnu statistiku.

Istovremeno, ova proslava i obeležavanje dana statistike imaju za cilj da afirmišu i propagiraju rad zaposlenih u organima i organizacijama zvanične statistike, kao i veće korišćenje statističkih podataka u različitim društvenim delatnostima, kulturama i područjima sveta.

Republički zavod za statistiku, kao i drugi odgovorni proizvođači zvanične statistike u Srbiji, svojim aktivnostima na sprovođenju statističkih istraživanja i redovnim obezbeđivanjem statističkih podataka za različite potrebe na svim nivoima društva pridružuju se proslavi Svetskog dana statistike.

Leave a Reply