Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Očuvanje manastira novim tehnologijama

Ministar kulture Srbije Vojislav Brajović posetio je danas manastir Visoki Dečani i Pećku patrijaršiju, prenevši tamošnjem monaštvu da Ministarstvo može i novim tehnologijama pomoći u očuvanju tih srpskih svetinja.

“Postoje savremeni rendgenski sistemi koji mogu da otkriju podzemne vode kako bi se zaštitile freske od vlage i onog što može da ih ugrozi. Ovde imamo jedan od najbogatijih ikonopisa i veoma je važno da se vidi u kojoj su meri freske ugrožene”, rekao je Brajović, a prenela Info služba Kosova i Metohije.

Nakon obilaska crkve manastira Visoki Dečani, Brajović je primio svetu tajnu krštenja u dečanskom hramu, koju su izvršili episkop Teodosije i jeromonasi manastira Dečani.

“Imam privilegiju da se sretnem sa ovakvom duhovnošću koja postoji vekovima, da poljubim mošti svetog kralja i zahvaljujem preosvećenom na počasti koju sam dobio”, istakao je Brajović.

On je rekao da ko god dođe u manastir Dečani i vidi Sikstinsku kapelu, ima dva utiska.

“Tamo je impresioniran veštinom i lepotom, a ovde veštinom, lepotom i pre svega duhovnošću. Ja moram da kažem koliko mi malo cenimo ono što imamo, koliko se malo divimo i koliko smo malo posvećeni onom što jeste naš identitet i naša duhovnost”, kazao je Brajović i naglasio da je država u velikoj obavezi da čuva duhovnu i kulturnu baštinu na Kosovu.

Brajović je najavio posete i drugim srpskim manastirima na Kosovu, posebno onim koji su pod zaštitom UNESKO-a, ukazujući da je svet je duzan da čuva našu kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji.

“Preuzeli su tu obavezu i mora da je ispune”, podvukao je ministar Brajović.

On je, takođe, govorio o potrebi razvoja kulture u srpskim sredinama na KiM i potrebi da se obnovi delovanje prištinskog pozorišta, kao i da se u enklavama obogati kulturni sadržaj života.

Vladika Teodosije je kazao da je za njega i bratstvo manastira, današnji dolazak ministra kulture Republike Srbije od izuzetnog značaja, podsetivši da su Visoki Dečani svetska kulturna baština, koja opstaje i živi od 14 veka u kontinuitetu.

Teodosije je kazao da Ministarstvo kuture pod kojim je i Zavod za zastitu spomenika kulture Srbije u kontinuitetu brinu o manastirima na Kosovu.

“Ima mnogo toga što još treba da se uradi da se zaštiti kako na našoj crkvi tako i na susednoj Pećkoj patrijaršiji, da zajedno, država, ministarstva i mi monasi, učinimo sve da sačuvamo ono što su nam naši preci ostavili u nasleđe i da to prenesemo nasim budućim generacijama”, istakao je vladika Teodosije.

Nakon posete Dečanima i Patrijaršiji, Brajović će sa saradnicima posetiti i Kosovsku Mitrovicu i Srpsko narodno pozorište, izmešteno iz Prištine.

Leave a Reply