Tehno - Nauka

Odeća za vojnika budućnosti

U cilju povećanja šansi preživljavanja na bojišta, savremeni vojnik je prinuđeni da nosi zaštitnu, “oklopljenu” opremu i odeću

Nisu svi vojnici u mogućnosti da sebi priušte “luksuz” da krstare bojištem u tenku, zaštićeni oklopom. Uprkos sofisticiranoj prirodi današnjeg načina vođenja ratova, i dalje se rat na terenu ne vodi bez vojnika-pešadinca.

U cilju povećanja šansi da se sa bojišta vrati u “jednom komadu”, vojnici u prinuđeni da nose opremu i odeću koja je na neki način čini njihov lični oklop.

zaštitni prsluci

Kao prvi deo opreme, koji direktno utiče na povećanje verovatnoće preživljavanja, postavlja se zaštitni oklop – prsluk sa dodacima. Ovakvi prsluci, načinjeni od kombinacije karbonskih i kevlarskih vlakana, te keramičkih umetaka, omogućavaju disperziju udarne energije koje zrno predaje priliko udara o prepreku – telo borca.

Ovakva kombinacija materija često zna da bude i do pet puta čvršća od nekih vrsta čelika. Naravno, i ovi prsluci ne mogu da sto posto sačuvaju život vojnika i ne garantuju neranjivost, ali u mnogome mogu da ublaže fatalne posledice i pretvore teška ranjavanja u prihvatljive, ali vrlo bolne udarce.

U ovoj oblasti troše se velika sredstva za istraživanje novih materijala, koji bi mogli da još više deluju u pravcu očuvanja života boraca. Jedan od najnovijih materijala je i ZYLON®. ZYLON je novi visko-performansni materijla koji je namenjen za izradnju “oklopa” koji bi odoleo i težim zrnima.

zahtevi za budućnost

Opremanje i oblačenje vojnika koji će uspešno izvršavati zadatke na bojištu, u budućnosti (ali i sadašnjosti) će umnogome zavistiti od opreme otporne na metke ( tzv. bulletproof oprema). Pustinjski uslovi, džungle, planine, obale, svi ovi tereni zahtevaju od vojnika nošenje posebne, specijane opreme i odeće. Zato se uvek i konstantno razvijaju novi prototipovi i odeća koja će pomoći da se prevaziđu svi mogući problematični meteo i zemljišni uslovi.

Na žalost, ponekad se tokom razvoja dese i greške, pa se u operativnu upotrebu uvode sredstva koja umesto da pomognu vojniku, ona odmažu. Tako su na primer, loše vojničke čizme, kod Britanaca u Folklandskom sukobu (1982.), dovele do pojavljivanja povreda – tzv. “rovoskog stopala”. A sve zahvaljujući, tada uvedenoj, unapređenoj vojnoj opremi koja nije dovoljno testirana u terenskim uslovima.

Ipak, i odeća ne znači mnogo ukoliko vojnici nisu dovoljno fizički pripremljeni za odgovarajuće klimatske uslove u kojima bi se hipotetički mogli naći. Nekada su potrebne nedelje da bi se ljudi aklimatizovali i privikli na oštre uslove koji se javljaju na različitim geografskim mestima. Zato sve globalne sile, sa svojim snagam izvode, izvode treninge u svim mogućim klimatskim zonama, od Norveške, preko Rumunije, pa sve do Bruneja i Australije.

Leave a Reply