Tehno - Nauka

Održan “TEDx Belgrade” – Srbija ima potencijal u kreativnoj industriji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je danas da Srbija ima veliki potencijal u kreativnoj industriji, koja podrazumeva dizajn i primenu umetnosti i njeno povezivanje sa tehnologijom.

Đelić je na otvaranju konferencije „TEDx Belgrade“, po uzoru na čuvene TED konferencije, ocenio da će ovaj skup omogućiti da se talentovani i kreativni ljudi češće okupljaju, druže i razmenjuju ideje.

On je objasnio da je TED skraćenica od reči tehnolodži, entertejnment i dizajn, i dodao da je ta organizacija osnovana 1984. godine, pri čemu se godišnje održava više od 700 predavanja.

Na Novom Beogradu, u Bloku 39, kod Fakulteta dramskih umetnosti, kako je najavio, biće izgrađen kampus tehničkih fakulteta Srbije, u kojem će svoje mesto imati i organizacija TED.

Potpredsednik Vlade je ukazao na neophodnost osamostaljivanja mladih naučnika koji su u Srbiji često uslovljeni da godinama rade na projektima njihovih pretpostavljenih kako bi u budućnosti eventualno bili nagrađeni zvanjem redovnog profesora.

On je istakao da to mora biti promenjeno, i ukazao na to da je resorno ministarstvo pokrenulo projekte i raspisalo konkurse za mlade naučnike sa ciljem da ih podstakne da se osamostale i oforme timove sa kojima će sprovoditi svoje ideje.

Leave a Reply