Tehno - Nauka

Održan Tesla Fest 2011

U Novom Sadu je od 12. do 15. oktobra održan jubilarni 25. Tesla Fest u SPC Vojvodina. Tokom Tesla Festa organizovana je i Međunarodna konferencija o inovacijama, koju su podržali Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO), Savez pronalazača Vojvodine, Zavod za intelektualnu svojinu i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Na ovogodišnjem Tesla Festu učestvovalo je 150 domaćih i inostranih izlagača, koji su posetiocima predstavili više od 350 pronalazaka.

Prilikom ceremonije otvaranja konferencije, velikom broju prisutnih u amfiteatru SPC Vojvodina najpre se obratio profesor dr. Ilija Ćosić, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i predsednik Saveza pronalazača Vojvodine, koji je još pre 25. godina učestvovao u ustanovljavanju ove manifestacije.

Prisutne su potom pozdravili rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miroslav Vesković, direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu, Branka Totić, i viši programski savetnik za transfer tehnologije u Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu, Olga Spasić. Podršku manifestaciji takođe su dali predstavnici grada Novog Sada, Vlade Vojvodine, kao i državni sekretar u Ministarstvu prosvete i nauke, prof dr. Radivoje Mitrović, koji je istakao važnost unapređenja uslova rada u nauci za istraživanje i razvoj, kako bi naši stručnjaci bili motivisani da se vrate iz svetskih istraživačkih centara i da prenesu svoja znanja drugima u Srbiji.

Nakon otvaranja usledila su izlaganja vodećih stranih predavača sa iskustvom u transferu i komercijalizaciji znanja i rezultata istraživanja pretočenih u prava intelektualne svojine. Fokus je naročito postavljen na patente koji su nastali na univerzitetima, kao i na značaj transfera tehnologija i prevazilaženje jaza između nauke i privrede njihovim boljim povezivanjem uz pomoć Centara za transfer tehnologija. Na konferenciji su predstavljena i pozitivna iskustva jedne uspešne spin-offkompanije osnovane od strane stručnjaka sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Ovogodišnju nagradu za najuspešniji pronalazak na Tesla Festu osvojio je Milan Dević za novi ekološki sistem gradnje – Simprolit sistem. Nagrada za najuspešniji nastup dodeljena je delegaciji pronalazača iz Irana, dok su priznanja i diplome dodeljene brojnim mladim pronalazačima iz zemlje i sveta.

Leave a Reply