Događaji · Tehno - Nauka

Održan Tesla Fest 2012

U sportsko-poslovnoj hali „Vojvodina“ u Novom Sadu je od 12. do 15. oktobra održan 26. međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla Fest 2012“, a manifestaciju je svečano otvorio Goran Sečujski, član Gradskog veća Novog Sada za privredu. Festival je organizovao Savez pronalazača Vojvodine, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Vlade AP Vojvodine, Grada Novoog Sada, Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i Saveza pronalazača Srbije.

Prvog dana festivala održana je Konferencija o intelektualnoj svojini na kojoj su uvodna predavanja držali Branka Totić, direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu, na temu „Uloga Zavoda za intelektualnu svojinu u podsticanju korišćenja intelektualne svojine u privredi i nauci“, kao i Ilja Gribkov, ekspert Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, sa temom „Važnost intelektualne svojine u prevazilaženju svetske ekonomske krize sa posebnim pogledom na zemlje u razvoju“.

Na manifestaciji je učestvovalo oko 150 izlagača, pronalazača i inovatora, iz Rusije, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije, sa preko 250 izloženih pronalazaka. Posetiocima je, pored mnogobrojnih inovacija, novih proizvoda i tehnologija, bilo dostupno da prisustvuju i nizu seminara, promocija i konferencija. Pored tehničkih inovacija posetioci festivala mogli su da pogledaju izložbe industrijskog dizajna, žigova i oznaka geografskog porekla.

Kao i prethodnih godina Zavod za intelektualnu svojinu je imao svoj štand, na kome su patentni ispitivači pružali pravnu i drugu stručnu pomoć pronalazačima, kao i savete u vezi zaštite iz domena intelektualne svojine.

Poslednjeg dana izložbe međunarodni žiri dodelio je nagrade za najuspešnija izložena rešenja. Nagradu Svetske organizacije za intelektualnu svojinu dobio je pronalazač Goran Mičić za pronalazak zaštite električnog brojila od krađe struje i uređaja koji štiti od strujnog udara. Ove godine je Međunarodni žiri dodelio nagradu i za najbolju ženu pronalazača, koju je ponela Jasna Savić za desetak medicinskih pronalazaka za terapije pomoću vune, kao i za najboljeg mladog pronalazača koju je dobio Salmi Tamaš za pronalazak vozilo na električni pogon, dok su priznanja i diplome dodeljene brojnim pronalazačima iz zemlje i sveta.

Leave a Reply