Tehno - Nauka

Održana treća NOĆ ISTRAŽIVAČA u Novom Sadu

U petak, 28. septembra na Trgu slobode u Novom Sadu održana je treća po redu manifestacija “Noć istraživača” u kojoj je uživalo više od 25 000 posetilaca. Noć istraživača se pored Novog Sada održala i u Zrenjaninu, Nišu i Beogradu. Ovaj jedinstveni projekat popularizuje nauku i poziv istraživača, a posetiocima nudi aktivnosti obrazovnog i zabavnog karaktera pružajući im priliku da sami istražuju i dobro se provedu.

U Novom Sadu posetioci su imali priliku da učestvuju u eksperimentima uživo, da popiju kafu sa naučnicima, da se takmiče u proizvdnju elektrtične energije…

  • Eksperimenti uživo: Roboti u potrazi za blagom, Apsolutno moj si broj, Suprotnosti
    se privlače, Zvezdani ples, Budi spreman za katastrofalnu neman, Globalno krčkanje,
    Zaljubite se u proleće, Čistoća je pola zdravlja, Mala veterinarska klinika, Sakrij svoje nestašluke, Koje je boje vaša boja, Rasvetli svoj problem, Upala lupa u med, Čik pogodi koji je limun žući, Zanimljiva hemija, Romantično veče pod zvezdama.
  • Na kafi sa naučnicima (klub “Berliner” – Katolička porta) posetioci su imali priliku da razgovaraju sa 10 sjajnih istraživača, a neke od tema za razgovor su bile: veliki prasak i poreklo prvih elemenata, ekologija i zaštita prirode, da li mozak ima pol, svemogući antioksidansi, tehnologija piva, nanotehnologije, forenzika i forenzičke analize, akustika i audio tehnika i mnoge druge.

Takmičenje u proizvodnji električne energije koristeći bicikle i „ljudski pogon“ bilo je posebna atrakcija ovogodišnje manifestacije. Centar Novog Sada tokom večeri 28. septembra postao je prava elektrana na ljudski pogon a posetioci su mogli da vide koliko električne energije mogu napraviti tokom dva sata vožnje „bicikla“ i za šta se ta količina energije može iskoristiti.Manifestaciju je svečano otvorio Prof. dr Dragoslav Petrovića, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj.

Organizatori treće Noći istraživača u Novom Sadu se zahvaljuju svima koji su bili deo najspektakularnije promocije nauke na svetu.

Leave a Reply