Tehno - Nauka

Ojačati poziciju srpskih naučnika u svetu i Srbiji

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić dodelio je na 55. Sajmu knjiga u Beogradu plakete za najbolje publikacije naučno-istraživačkih organizacija u ovoj godini.

Đelić je tom prilikom rekao da je cilj Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj da podrži izdavanje publikacija i dodao da je važno da se ta izdanja u 21. veku elektronski plasiraju svuda u svetu.

Jedan od nacionalnih interesa jeste da ojačamo poziciju naših naučnika u svetu i Srbiji, istakao je potpredsednik Vlade i podsetio na to da je početkom godine na sajtu Međunarodne organizacije “Tomson Rojters” Srbija ocenjena kao naučna zvezda u usponu jer u 22 discipline najbrže napreduje u 11 naučnih oblasti.

Komisija Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja donela je odluku da plakete za najbolje monografske publikacije i naučne časopise dodeli Ivanu Gutmanu i Borisu Furtuli sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, Veri Lazić i Dragoljubu Novakoviću sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, a u oblasti medicinskih nauka Amiri Peco-Antić.

U oblasti biotehničkih nauka nagrađen je Dejan Dodig sa Instituta za kukuruz “Zemun polje”, a u oblasti društveno-humanističkih nauka nagrađene su Milica Mitrović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i monografija grupe autora sa Arheološkog instituta SANU.

U kategoriji naučnih časopisa, nagrada je pripala izdavaču Srpskog hemijskog društva za časopis “Serbian Chemical Society”, a publikacija je uručena uredniku Branislavu Nikoliću.

Leave a Reply