Tehno - Nauka

Ojačati saradnju Srbije i Francuske u oblasti nauke i tehnologije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je sinoć da jačanje veza između Srbije i Francuske u domenu nauke i tehnologije ima veliki značaj.

Đelić je na predavanju “Srpsko i francusko viđenje Evropskog istraživačkog prostora” ocenio da je Francuska veoma važan partner Srbije i da investicije te zemlje u Srbiju, kao i spoljnotrgovinska razmena izmedju dve zemlje, mogu biti veći nego do sada.

On je rekao da je cilj Srbije da postane relevantan partner Francuskoj u oblasti nauke i tehnologije, pri čemu je izrazio nadu da će u roku od 18 meseci biti izgrađena zajednička laboratorija Nacionalnog centra za istraživanje Francuske i relevantne srpske institucije.

Potpredsednik Vlade je podsetio na činjenicu da trenutno u Francuskoj studira 450 srpskih studenata, kao i da se na osnovu potpisanog ugovora sa Ministarstvom inostranih poslova Francuske realizuje ukupno 12 naučnih projekata.

Đelić je rekao da očekuje intenzivniju saradnju Srbije i Francuske, posebno u oblasti telekomunikacija i poljoprivrede, i dodao da dve zemlje već uspešno sarađuju u mnogim oblastima.

Takodje, on je napomenuo da je Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja Srbije predviđeno sedam prioritetnih oblasti i da će za naučnu i tehnološku infrastrukturu biti izdvojeno 400 miliona evra.

Ambasador Francuske za nauku i tehnologiju Ketrin Brešinjak rekla je da ima mnogo istraživača iz Srbije koji rade po svetu i dodala da bi matica sa njima trebalo da uspostavi posebnu saradnju.

Ona je iznela podatak da se broj istraživaca u svetu povećao sa 5,8 na 7,1 milion, kao i da je samo u oblasti industrijske nauke broj naučnika veći za 55 odsto.

Prema njenim rečima, budžet Evropske unije za 2010. godinu za nauku iznosi 133 milijarde evra, ali su za njen dalji razvoj mnogo značajnija ulaganja privatnog sektora, kao i prisutnost privatno-javnog partnerstva u toj oblasti.

Leave a Reply