Tehno - Nauka

Omsk okupio nanotehnologije

«Elastični točak», koji omogućava da se udvostruči brzina voza, bespilotski avion i minijaturna antena proglašeni su za najbolje eksponate na izložbi tehnike visoke tehnologije i naoružanja u Omsku. Osim vojne tehnike ekspozicija «TVTN-Omsk-2011» sastojala se od proizvoda dvostruke namene i civilnih proizvoda uz korišćenje «dvostruke tehnologije».

Štandovi 120 ruskih i inostranih kompanija-učesnica «TVTN-Omsk-2011» predstavili su aviaciono-kosmičke i medicinske proizvode, sredstva za vezu, radioelektroniku i drugu raznovrsnu tehniku. Veliko interesovanje posetilaca izložbe, a bilo ih je preko 60 hiljada, izazvao je bespilotski avion – čedo sibirskih naučnika. Sfere njegove primene su od videoposmatranja do trodimenzionalne kartografije, kaže ministar industrije Omske oblasti Aleksandar Gorbunov.

To je mali aparat, koji je u potpunosti stvoren po tehnologiji trodimenzionalnog modelovanja i konstruisanja. Snabdeven je video aparaturom, koja omogućava prenošenje slike s visine do 4 kilometra i može da se nalazi u vazduhu 2 sata. Po mom mišljenju, aparat ima široke perspektive .

Najnovije naoružanje pretpostavlja sve manje učestvovanje čoveka prilikom izvršenja borbenih zadataka. U Omsku, gde se nalazi najveći centar domaće proizvodnje tenkova nisu mogli da se ne odazovu na takvu svetsku tendenciju. Mali tenk-robot Omljana, na primer, uništava teroriste i snajperiste, nalazeći ih uz pomoć teplovizora. Mašina od 110 kilograma lebdi, «staje na noge», ako se prevrne, deaktivira mine. Ovakva tehnika je nezamenjiva u lokalnim konfliktima.

Jedan od dobitnika nagrade na ekspoziciji je antena za kratke talase veličine svega 30 santimetara, koja se po osnovnim karakteristikama može uporediti s 40-metarskom svetioničkom napravom. Uz pomoć nje mogu se preneti velike količine podataka.

Među drugim eksponatima je specijalna tehnika za MVS i nove vojne mašine, uključujući i teretno vozilo na vazdušnim jastucima. Nanopokrovi, koji produžuju rok službe mehanizama. Prototip motora za istrebljivače pete generacije.

Međutim, i civilni proizvodi takođe uživaju popularnost kod posetilaca, kaže Aleksandar Gorbunov.

Mogu se istaći proizvodi tomskih kompanija: aparatsko-programski kompleks, koji omogućava da se brzo dobiju sve glavne karakteristike krvi. Bilo je mnogo različitih sistema za energetiku. Između ostalog, autonomni mobilni uređaji, koji snabdevaju energijom udaljene rejone u kojima još nisu provučene linije dalekovoda.

Dok su ranije u Omsk dolazili Severnokoreanci, pre svega kako bi videli oklopnu tehniku, danas da vide našu inovacionu proizvodnju dolaze stručnjaci iz vodećih zemalja Zapada. Po rečima gubernatora oblasti Leonida Poležajeva TVTN treba da postane važan poligon za zaključivanje ugovora između fabrika i naručilaca iz desetine zemalja. Što se tiče dobitnika nagrada na sajmu, njihovo uvođenje u serijsku proizvodnju se vrlo lako može predvideti. Akvizicijom omskih inovacija u zemlji i inostranstvu bavi se državna korporacija «Rostehnologija».

Leave a Reply