Tehno - Nauka

Opservatorija za umetnike

U četvrtak, 22. januara, u Naučnom klubu CPN-a, predstavlja se novi evropski projekat i konkurs koji će spojiti umetnike i naučnike
U Naučnom klubu, u četvrtak, 22. januara, u 17 časova, Centar za promociju nauke predstavlja neobičan projekat koji spaja nauku i umetnost – Evropsku mrežu digitalne umetnosti i nauke.
Ovaj projekat finansiran je kroz program Kreativna Evropa Evropske komisije, a njegov cilj je spoj savremenih naučnih otkrića i aktuelnih praksi u domenu digitalne umetnosti – interaktivna umetnost, digitalna muzika i zvuk, digitalni dizajn, digitalne arhitektonske instalacije, kompjuterske animacije, film, fotografija i vizuelni efekti, digitalne zajednice i društvene mreže, hibridna umetnost, performansi i koreografije.
Konkurs u okviru projekta, čije detalje će prisutni čuti u četvrtak, podrazumeva dva kruga otvorenog poziva za umetnike iz čitave Evrope.
Dva prvonagrađena projekta dobijaju jednomesečnu rezidenciju i mentorski rad s naučnicima u Južnoj evropskoj opservatoriji (ESO), koja se nalazi na planinskim vencima Čilea u Južnoj Americi i predstavlja jednu od najznačajnijih astronomskih centara naše planete. Projekti se zatim realizuju u okviru FutureLab laboratorije Ars elektronike, pre nego što se premijerno prikažu na Ars elektronika festivalu u Lincu, početkom septembra 2015.
Svi drugi registrovani umetnici sa svojim aplikacijama i idejama ulaze u izbor za realizaciju na nacionalnom nivou. Kako je Srbija inicijalni partner projekta, naši umetnici imaju privilegiju sigurne realizacije dva projekta na nacionalnom nivou. Realizacija projekta na nacionalnom nivou uključuje autorsku naknadu za autora u iznosu od 1000 evra i troškove produkcije rada (2000 evra po radu). Umetnici će, takođe, imati direktnu saradnju sa naučnikom koji će biti angažovan kao mentor tokom realizacije radova.
Koordinator projekta je Ars elektronika iz Linca (Ars Electronica), a pored Centra za promociju nauke iz Beograda, partneri su i Sajens geleri iz Dablina (Science Gallery), GV art iz Londona (GV Art), Laboral iz Hihona (LABoral), Etopija iz Saragose (Etopia), galerija Kapelica iz Ljubljane i DIG galerija iz Košica.
Predstavljanje projekta za umetnike
Četvrtak, 22. januar, Naučni klub CPN-a, Knez Mihailova 5
17 časova
Pozdravna reč:
• Aleksandra Drecun, direktorka, Centar za promociju nauke
Govore:
• Dobrivoje Lale Erić, menadžer projekta za Srbiju
• Slobodan Coba Jovanović, umetnički direktor
• Goran Pavičić, naučni koordinator
Moderator: Ivana Smolović, Centar za promociju nauke

Leave a Reply