E-servisi · IT · Tehno - Nauka

Osniva se Fond za odbrambene tehnologije

Načelnik uprave za odbrambene tehnologije Vojske Srbije brigadni general Danko Jovanović izjavio je da očekuje da će početkom 2009. biti osnovan Fond za odbrambene tehnologije, čime će biti obezbeđena sredstva “za realizaciju nekih ambicioznih projekata”.

Osnivanje Fonda predviđeno je Zakonom o odbrani i raspoloženje države postoji, o čemu svedoči i bogata saradnja sa Nacionalnim investicionim planom i Fondom za kapitalne investicije Vojvodine, od kojih smo ove godine dobili i iskoristili značajna sredstva, rekao je Jovanović u intervjuu vojnom magazinu “Odbrana”.

Ugovor sa Irakom je primer kako kompletna državna struktura može da podrži jedan važan izvozni posao, ocenio je Jovanović, izražavajući uverenje da će takvih, većih ugovora biti u budućnosti.

On je naglasio da neće biti stranog kapitala u fabrikama namenske industrije i objasnio da na taj način mnoge zemlje čuvaju svoj sistem odbrane i da ćemo “tako činiti i mi”.

“Nastojimo da dozvole za proizvodnju naoružanja i vojne opreme izdamo svima koji zadovoljavaju propisane uslove, nezavisno od vlasničke strukture firme”, naveo je Jovanović, dodavši da je važno da u konkurenciji bude što više proizvođača, kako bi se postigao veći kvalitet obavljenog posla.

On je kao primer razvijene vojnotehničke saradnje sa drugim zemljama naveo zajedničke projekte sa Alžirom, Engleskom, Turskom, Slovačkom i Rumunijom, realizovane posredstvom Ministarstva odbrane.

Jedan od ciljeva u budućnosti je, kako je rekao, i dobijanje što većeg broja sertifikata NATO-a, čime bi bio omogućen izvoz i u zemlje članice tog vojno-političkog saveza.

Kao jedan od problema Jovanović je naveo višak zastarelog naoružanja i sredstava, izražavajući očekivanje da će u narednim godinama biti stabilizovano stanje u toj oblasti.

“Uništićemo suvišna i stara sredstva i krenuti u proizvodnju novih, savremenijih, modernijih i kvalitetnijih. Ona koja su prevaziđena, ali koja mogu da se nadograde i modernizuju, svakako će doći na red za osavremenjivanje”, dodao je Jovanović.

Leave a Reply