Tehno - Nauka

Otvoren Treći međunarodni naučni-stručni skup “Oteh 2009”

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Dragan Šutanovac otvorio je danas u Vojnotehničkom institutu Treći međunarodni naučni-stručni skup posvećen odbrambenim tehnologijama “Oteh 2009”.

Šutanovac je tom prilikom istakao da će i u uslovima finansijske krize biti nastavljeno ulaganje u naučno-razvojne projekte, i podsetio na to da je u sistemu odbrane u proteklih šest decenija razvijeno i uvedeno više od 1.300 sredstava naoružanja i vojne opreme koja su razvijana u Vojnotehničkom institutu.

Prema njegovim rečima, to potvrđuje značaj povezivanja istraživanja, razvoja, proizvodnje i upotrebe sredstava korišćenjem nauke kao baze za održavanje koraka sa tehničko-tehnološkim razvojem u svetu.

On je istakao da je Ministarstvo odbrane svesno značaja osnovnih i primenjenih istraživanja, i da u periodu otežanog finansiranja nastoji da održi bazne projekte izdvajanjem sredstava za njihovu realizaciju.

Ministar je naglasio da je nesumnjivo da će se u kasnijim fazama razvoja takvo ulaganje višestruko isplatiti, i dodao da će Srbija, u skladu sa geostrategijskom politikom i strategijom razvoja domaće privrede, i ubuduće razvijati projekte naoružanja i vojne opreme.

Šutanovac je rekao da će to biti rađeno prvenstveno uz oslanjanje na sopstvene naučne i proizvodne potencijale, ali i saradnju sa drugim zemljama, uz poštovanje bezbednosnih aspekata Srbije, regiona i Evrope i regulativnih akta i konvencija Ujedinjenih nacija i Evropske unije iz te oblasti.

Ministar je izrazio očekivanje da će radovi koji budu izloženi na pomenutom skupu naći praktičnu primenu u oblastima značajnim za odbrambenu industriju, kao i za partnere iz inostranstva.

Otvaranju skupa prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, kao i direktori preduzeća odbrambene industrije i remontnih zavoda i naučni radnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije, Turske i Libije.

Leave a Reply