Tehno - Nauka

Otkrivanje spomenika Nikoli Tesli u Njujorku

Direktor Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije Slavka Drašković najavila je danas da će spomenik poznatom srpskom naučniku Nikoli Tesli biti postavljen 23. septembra u Njujorku povodom obeležavanja sedamdeset godina od njegove smrti.

Drašković je na konferenciji za novinare istakla da će spomenik, koji će biti postavljen u Šorhemu, država Njujork, ispred Tesline laboratorije, otkriti predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Ona je objasnila da će spomenik, rad akademika Nikole Jankovića, biti poklon države Srbije gradu Njujorku.

tesla

Prema njenim rečima, na prednjoj strani spomenika je ispisano “Tesla – Srbin i Amerikanac”, njegova godina rođenja, smrti i oznaka Tesline jedinice.

Drašković je navela da su na poleđini spomenika ugravirane Tesline reči izgovorene prilikom posete Beogradu – “Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se moje nade ispune, najslađa misao će mi biti ta da je to delo jednog Srbina”.

Činu otkrivanja spomenika, kako je istakla, prisustvovaće važne ličnosti iz SAD i srpske dijaspore, a 24. septembra biće organizovan poslovni skup na kome će privrednici iz Srbije imati prilike da razgovaraju sa poslovnim ljudima iz SAD.

Ona je navela da će 25. septembra u Konzulatu biti otvorena izložba posvećena Nikoli Tesli, kojoj će prisustvovati ceo diplomatski kor Srbije, ali i predstavnici drugih zemalja.

Na izložbi će Tomislav Nikolić uručiti ordenje ljudima koji su zaslužni za unapređivanje odnosa Srbije i Amerike, među kojima je i američki sudija Remzi Klark.

Predsednik organizacionog odbora ove manifestacije Aleksandar Vlajković istakao je da je to važan događaj za ceo sprski narod, i dodao da je cilj države da se u svim većim gradovima sveta postave slični spomenici srpskim velikanima.

Vlajković je najavio da će spomenik Nikoli Tesli već naredne godine biti postavljen u Filadelfiji, i naglasio da su u toku pregovori da se podigne spomenik i Mihajlu Pupinu ispred Kolumbija univerziteta.

Leave a Reply